Şekerbank

Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısına Karşı 2. Döl Mücadelesi Başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısına Karşı 2. Döl Mücadelesi Başlıyor
Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısına Karşı 2. Döl Mücadelesi Başlıyor

Düzce İlinde 1997 yılından beri görülen Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı Mayıs ve Haziran aylarında birinci döl zararı meydana getirmiş ve bu günlerde ikinci döl zararını meydana getirmek üzere yeniden arazilerde görülmeye başlanmıştır. Bir çok bitkide beslenebilme kabiliyetinde olan bu zararlı, mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlar meydana getirebilmektedir. Özelikle yaşamını rahat geçireceği bitkileri tercih etmekte olup bölgemizde en çok dut ve akçaağaçlarda görüldüğü ayrıca diğer bitkilerden fındık, elma, armut, kiraz, bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zarar yaptığı tespit edilmiştir

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır.  Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları,  çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizlenmektedir.

İkinci döle ait İlk kelebek çıkışlarının 15 Temmuz 2018 tarihinde görüldüğü ancak kelebek çıkışlarının peyderpey görüldüğü bu günlerde bahçelerde zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yapraklar kontrol edilmelidir, Kelebek yumurta paketlerini dalların uç yapraklarına bırakması nedeniyle Tırtıl kolonilerini ya da yumurta paketlerini saymak için dalların uçlarına ve genellikle yaprak altlarına bakılmalıdır. Tırtıl kolonileri fındık bahçelerinde çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayım yapılmalıdır. Sayımlar sonucunda ocak başı 5 tırtıl kolonisi ya da yumurta paketi tespit edilirse ekonomik zarar eşiğinin üstünde olması nedeniyle  mücadeleye karar verilmelidir. Mücadelede çevre, insan ve hayvan sağlığı dikkate alınarak alternatif mücadele metotları uygulayarak zararlının kontrol altına alınması amaçlanmalıdır. Özellikle mücadelede Entegre Mücadele Prensipleri (IPM) kapsamında mücadele metotlarından mekanik mücadele tercih edilmeli, yapılamıyorsa biyolojik mücadele ve doğal düşman popülasyonunun korunması amacıyla çevre ve insan dostu bitki koruma ürünü bakteriler kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele kaçınılmaz ise de IGR ( Böcek Gelişim Düzenleyiciler) aktif maddeler tercih edilerek mücadeleye karar verilmelidir.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu, ‘’ İl Özel İdare destekli olarak ikinci döl zararına karşı 50.000 TL’lik bütçe ile alınan ilaçların zararlının yoğun olarak görüldüğü il genelindeki köy muhtarlıklarına dağıtılmış olup, çiftçilerimizin kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaşıldığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha edilmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmasının önemli olup, bu nedenle muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılması, yeterli olmaması durumunda ise çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak yazdırdıkları reçete ile  ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekmektedir. İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılmalıdır’’ dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çondur Ege Bölgesi Kuru İncir Rekoltesini DeğerlendirdiÖnceki Haber

Çondur Ege Bölgesi Kuru İncir Rekoltesin...

Muz Üretimine Yönelik Tehditler İstanbul'daki Çalıştayda Ele AlındıSonraki Haber

Muz Üretimine Yönelik Tehditler İstanbul...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar