Şekerbank

Akıllı Azotlu Gübreleme Projesi Onaylandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akıllı Azotlu Gübreleme Projesi Onaylandı
2017 Yılı, Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Kapsamında Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Hazırlanan "Akıllı Azotlu Gübreleme Projemiz" Kabul Edilerek 72.750,00 TL HİBE kazandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın 2016 yılında Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Çalışmaları kapsamında açmış olduğu hibe programına Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan "Akıllı Azotlu Gübreleme Projesi" yapılan değerlendirme sonucunda başarılı görülmüş ve 72.750,00 TL hibe kazandı. Proje 2017, 2018 ve 2019 yıllarında: Alpu, Seyitgazi, Çifteler, Günyüzü, Sivrihisar, Mahmudiye Tepebaşı, Odunpazarı olmak üzere toplam 8 ilçede her yıl farklı 24 çiftçinin buğday ekilecek arazilerinde uygulanacak. Projede Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzle işbirliği içinde çalışılacak olup, projenin uygulanacağı 8 İlçe Ziraat Odaları proje iştirakçisi olarak yer alacak.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen, TÜBİTAK tarafından da desteklenen ve İl Müdürlüğünce yürütülen "Buğdayda Klorofil Okuması ile Mevsimsel Gübre Tavsiyesi" çalışmaları kapsamında bölgede uygulanan ve buğdayda verim-kalite artışı sağlayan projemiz geliştirilerek Bakanlığa sunuldu. Ülke genelinde 81 proje değerlendirilmiş ve 7 proje Bakanlıkca onaylanarak hibe kazandı.

Projenin amacı çiftçilerin geleneksel gübreleme metotlarına göre gelişen yeni gübreleme teknikleri ile daha az gübreyi doğru zamanda kullanarak daha fazla verim ve kalite almalarının sağlanmasıdır. Çiftçinin göz kararı veya maliyetine göre üst gübresi atması yerine bitki yapraklarının klorofil düzeylerine göre projeye katılım gösteren çiftçilere üst gübreleme tavsiyelerinde bulunulacak. Yeni gübreleme metodu ile bitkilerin tüketebileceği optimum gübreyi bitkiye vererek, hem toprağın ve suların nitrat kirliliğinden etkilenmemesi, hem de girdi maliyetlerinin büyük kısmını oluşturan gübre maliyetlerinin düşürülmesi de sağlanacak.

Proje kapsamında 2016 yılı EKİM sezonunda Ziraat Odaları ile görüşülerek, proje faaliyetlerine uygun bir şekilde 8 ilçede 24 farklı çiftçinin arazilerinde 2017 de hasat edilecek buğday ekilişleri tamamlandı. Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesinin 2016 yılı Proje Değerlendirme Toplantısında İl Müdürlüünce projenin sunumu yapılarak diğer illere projenin yayılımı yapıldı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kuraklık Nizip zeytinyağını vurduÖnceki Haber

Kuraklık Nizip zeytinyağını vurdu

Organik Tarımcılar “Organik Yaşama Merhaba” Panelinde BuluştuSonraki Haber

Organik Tarımcılar “Organik Yaşama Merha...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar