Akhisar’da zeytin üreticilerinin hasat faaliyetleri bütün yoğunluğuyla devam ederken, toplanan zeytinlerin temiz, kaliteli ve kalibreli oluşu; üreticileri ve işletmecileri ziyadesiyle memnun ediyor.
Akhisar’da zeytin üreticilerinin hasat faaliyetleri bütün yoğunluğuyla devam ederken, toplanan zeytinlerin temiz, kaliteli ve kalibreli oluşu; üreticileri ve işletmecileri ziyadesiyle memnun ediyor. Her ne kadar rekolte düşüklüğü yaşansa da kalite noktasında, son derece güzel bir sezon geçiyor. İşletmeye gelen bu kaliteli zeytinler son sistem teknolojiyle depolanmakta, işlenmekte ve pazarlanmakta.
Zeytinde yoğun uğraşlar ve özverili emekler verilen bir üretim sezonunun daha sonuna geliniyor. Bütün üretim sezonu boyunca sahada üreticilerin yanında yer almaya özen ve gayret gösteren Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri, kış aylarında Zeytin Dal Kanseri ve Halkalı Leke gibi mantari hastalıklara karşı yaklaşık 10 bin üreticiye SMS yoluyla gönderilen ilaçlama (4 Aralık - 1 Mart - 22 Nisan) ilanlarıyla başlayan sezonda; toprak işleme, gübreleme ve budama faaliyetlerine bahçede çiftçi ziyaretleri ve kahvehanelerde çiftçi toplantıları yaparak teknik destek verdi.
Mart ayı başlarında son cemrenin de toprağa düşmesiyle birlikte ağaçlara su yürüdüğünde dallarda tohurun belirmesi, tüm üreticilerin yüzlerine yeni ürünün heyecanı olarak yansıdı. İlkbahar güneşinin altında bembeyaz çiçeklenen tomurcuklar incelenip kontrol edildiğinde Zeytin Güvesi çiçek nesli ve Zeytin Pamuklu Biti zararlılarına karşı ilaçlama eşiğinin geldiğini haber veriyordu. Yine yaklaşık 10 bin üreticiye SMS yoluyla 10 Mayıs’ta gönderilen ilanda ilaçlama yapılması tavsiye edildi.
Yazın ilk ayı Haziran geldiğinde çiçeklerin dökülmesiyle arazide dane tutumu incelenip icap eden bahçeler için yapraktan gübreleme önerilirken, Zeytin Güvesi meyve neslinin de tuzak kontrolleri yapılıyor ve takvimler 13 Haziran’ı gösterdiğinde ise 10 bin zeytin üreticisi cep telefonlarına gelen mesajda ilaçlama ilanını okuyordu. Gündönümü ile beraber sulama imkanı olan bahçeler için tesis hazırlıkları tamamlanıyor, yapılan çiftçi ziyaretleri ile damlama gübrelemesi ve iz element içerikli bitki besleme programları talep eden tüm çiftçilere ayrı ayrı görüşülerek tavsiye ediliyordu.
Temmuz güneşinin tam tepeden vurduğu yılın en sıcak döneminin başlarına gelindiğinde bir yandan Zeytin Sineği tuzaklarının periyodik kontrolleri ve ergin sayımları sıklaştırılıyor, öte yandan yeşil salamuralık zeytin bahçelerinde çiftçilerin “benek” olarak adlandırdığı Zeytin kabuklu Bitine karşı gözlem ve incelemeler de yapılıyordu. 24 Temmuz, 2 Ağustos ve 29 Ağustos’ta ilçemizdeki zeytin üreticilerinin cep telefonlarına gelen SMS uyarısı, Benek için ilaçlama ilanı anlamına geliyordu.
Eskilerin “eyyamı buhur” adını verdikleri kavurucu sıcaklarda aralıksız devam eden Zeytin Sineği tuzak kontrolleri ve ergin sayımları ilaçlama eşiğine ulaşmaması, geçen yıla oranla verim anlamında endişeli geçen üretim sezonunda sevindirici bir gelişme olmuştu. Ancak her geçen gün havaların serinlemesiyle birlikte Zeytin Sineği tuzaklarındaki ergin sayıları yükseliyordu. Nihayetinde Eylül ayının sonunda (30 Eylül) ortaya çıkan tablo artık ilaçlama zamanı geldiğini gösteriyordu. Akhisarlı 10 bin zeytin üreticisi, durumun hassasiyetine binaen SMS yoluyla bilgilendirilerek Zeytin Sineği’ne karşı ilaçlama yapmaları tavsiye ediliyordu.
İlaçlamaların ardından hem tuzak kontrolleri hem de bahçe taramalarına aynı itinayla devam edildi. Saha gözlemleri ilaçlamaların başarılı geçtiğini işaret ediyor olmasına karşın Zeytin Sineği de pek rahat durmuyordu. Zaten geçen yıla göre zayıf olan ürünü bu kusursuz zararlıya teslim etmek, asla istenebilecek bir şey değildi! 17 Ekim günü Zeytin Sineği yine ilaçlama eşiğine gelmişti ve hemen yeni bir ilan verildi.
İlaçlama sonrasında İlçe Tarım Müdürlüğü tüm saha ekipleriyle birlikte her gün farklı bir güzergaha hareket ederek ilçedeki bütün zeytinlik alanları ve zeytin alım merkezlerini kontrol etti. İlaçlamaların başarılı sonuç verdiği, itinayla uygulanan Zeytin Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadele Programı sayesinde üretim sezonunun teknik açıdan mükemmel bir noktaya geldiği görüldü.
Zeytinde hasat döneminin ortalarına gelinen günlerde, bahçede hasat yapan üreticiler ve ham zeytinlerin pazarlandığı alım merkezlerinin ardından artık zeytin işletmeleri de ziyaret edilmeye başlandı. Sezonun başarısı gözlem ve incelemeler ışığında sektör paydaşlarıyla birlikte değerlendirildi ve müşterek bir fikirde birleşildi; bu sene Akhisar Zeytini temiz ve kaliteli ürün verdi.
Yorum Yazın