Şekerbank

Akhisar İlçe Tarım’dan Bağ Üreticilerine Teknik Destek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akhisar İlçe Tarım’dan Bağ Üreticilerine Teknik Destek
Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bağlarda, budama kontrollerine devam ettiği şu dönemde, budamanın amacı ile budamanın asma üzerindeki etkilerini ve sıklıkla rastlanan Ölükol Hastalığı hakkında üreticilere teknik destek verdi.

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bağlarda, budama kontrollerine devam ettiği şu dönemde, budamanın amacı ile budamanın asma üzerindeki etkilerini ve sıklıkla rastlanan Ölükol Hastalığı hakkında üreticilere teknik destek verdi.

Asma bitkisi meyve ağaçlarının aksine sert budamayı gerektirdiğinden kış budamasında omca gelişmesinin (odunlaşmış çubukların) % 85 ve daha fazlası kesilip atılması gerekmektedir.

Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Kılıç üreticilere budama konusunda destek verdiklerini belirterek; “budamanın asma üzerinde zayıflatıcı ve gelişmeyi durdurucu etkileri vardır. Ölükol Hastalığı yoğun olarak bulaşmış bağlarda sert budama yapılacağından, asma kapasitesi (gücü) azalmaktadır. Çünkü sert budanan asmada, hafif budanana göre daha az sayıda sürgün vardır. Dolayısıyla az yaprak oluşturur ve yaprak alanı düşüktür. Çubuklarda fazla göz bırakılarak yapılan hafif budamaya nazaran, sert budanan asmalarda yıllık besin maddesi üretimi daha azdır ve yeterince nişasta depo edemezler.  Bu durumdaki asmalarda kök,  gövde, sürgün, çiçek ve meyvedeki besin maddesi miktarları daha azdır. Bu sebeple Ölükol Hastalığı ile bulaşık asmalarda sert budama yapılacağından gelişme zayıflığı görülür. Hastalıkla iyi mücadele yapılmazsa ileride çok büyük ürün kayıplarına yol açar. Bunun tam aksine hafif budama yapılarak hastalıklı çubukların çıkarılmaması da hastalığın yayılmasında çok büyük hastalık kaynağı olacaktır.” dedi.

Son yıllarda Manisa’nın ilçelerinde bağlarda Ölükol Hastalığının görüldüğünü belirten İlçe Müdürü Kılıç; “Ölükol Hastalığı, son yıllarda kış mücadelesinin yapılmaması ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle ilimizin tüm bağ alanlarında yaygın olarak görülmeye başlamıştır.

Hastalık; dip gözlerin uyanmaması, gelişme olgunlaşma döneminde sürgünlerin zayıf gelişmesi neticesinde, sürgün ve salkımların kurumalarına yol açarak o yılın verimini direkt olarak etkilediği gibi, ertesi yılın ürününü doğuracak gözleri de tahrip ederek ertesi yılın verimini olumsuz etkilemektedir. Ölükol Hastalığına karşı budama sırasında kurumuş, hastalıkla bulaşık tüm çubuklar kesilerek bağdan uzaklaştırılmalıdır. Bu yöntemle hastalıkla mücadele açısından çok önemli kazanım sağlanmış olacaktır. Tabi ki bu durum dolaylı olarak, çok çubuk çıkarılırsa verim kaybına yol açacaktır.Hastalıkla mücadele yapılmadığında sürgünler ve salkımlar tamamen kurumaktadır. Hastalığa karşı mücadeleler koruma amaçlı yapıldığından, tüm üreticilerimizin yukarıda belirtilen zamanlarda Ölükol Hastalığına karşı mutlaka kış ve ilkbahar mücadelelerini yapmaları gerekir. Hastalığa yakalanmış bağlarda, gelişme döneminin sonlarında ve odunlaşma döneminde yapılan mücadelede mücadele zamanı geçtiğinden boş yere ilaçlama yapılmış olacaktır” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhuriyet Tarihinin En Kapsamlı Yerli Tohum Seferberliği BaşladıÖnceki Haber

Cumhuriyet Tarihinin En Kapsamlı Yerli T...

Bayramiç Tarım Sektörü Ankara’ya Çıkarma YaptıSonraki Haber

Bayramiç Tarım Sektörü Ankara’ya Çıkarma...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar