0
Otomotiv ve ambalaj sanayisi için plastik üreten İstanbul merkezli bir firma, patentini aldığı plastik termo arı kovanlarını ihraç ediyor.
Firma yetkilisi Emre Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, termo kovanların yüzde yüz yerli tasarım ve üretim olduğunu ve bunun gurur verici olduğunu belirterek, arıcılığın dünya genelinde gittikçe artan oranda ilgi görmesinden dolayı bu sektörle ilgili üretime geçtiklerini söyledi.
Bu kapsamda ürettikleri ve patentini aldıkları plastik termo kovanları 32 ülkeye ihraç ettiklerini anlatan Yıldırım, "Projeye plastik bal çerçevesinden yola çıkarak başladık. Ancak arıcılık çok kapsamlı bir konu, bu alanda çalışmalarımız ilerledikçe standart kovan tipi ve arıların doğru ve rutubetsiz ortamda barınabilmesi konuları gündeme gelince izolasyonlu, yalıtımlı termo kovanı geliştirdik. Bu projemize Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) destek alarak 2009 yılında ürünü ticarileştirdik, halen satışlarımız devam etmektedir" diye konuştu.
- "Sadece ürün ihraç etmiyoruz"
Yıldırım, sadece ürün ihraç etmediklerini projeler de geliştirdiklerini dile getirerek, "Kanada, Çin, Tanzanya gibi, farklı kıtalarda yer alan ülkelerde arıcılar birlikleri, tarım ve doğal kaynaklar bakanlıkları ile 'arıcılık mkdernizasyonu' projeleri dea yapıyoruz. Arıcılık ve arı standartları üzerine çalışmalar yapıyoruz. Yani, balın kovandan sofraya ulaşana kadar yer alan aşamalarında çalışmalar yürütüyoruz" ifadesini kullandı.
- Ahşap kovanın yerine plastik kovan
Kovanın plastik olmasının herkesin kafasında bir soru işareti oluşturduğuna değinen Yıldırım, söz konusu malzemenin hayatın her alanında bulunduğuna dikkati çekti.
Yıldırdım, plastiğin bir polimer çeşidi ve mühendislik malzemesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
" Bugün, kalbe takılan stentten, bebek biberonlarına, otomotiv ve ambalaj sektöründe, birçok alanda plastik kullanılmaktadır. Kullanılan plastiğin niteliği çok önem arz etmektedir. Arıcılık ürünlerinde kullandığımız plastik türevleri ve polimerler tamamen gıdaya uygundur. Bugüne kadar yapılan migrasyon, araştırmalar ve test sonuçlarına göre kesinlikle balda kalıntı bırakmamaktadır. Farklı iklim koşullarında gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde asla koloniye zarar vermediği gözlenmiştir."
Yıldırım, termo kovanların, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ve Amerika kıtasında da patentli olduğunu ve 136 ülkede daha patent başvurularının yapıldığını sözlerine ekledi.
Yorum Yazın