Adana’da, Kırsal Kalkınma ve Kırsal Yaşamı Destekleme Derneği (KIRSALDER), Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü ile MSK Fuarcılık ile işbirliğinde 3-5 Haziran tarihlerinde düzenlenecek “Agri Vip Çukurova Fuar Projesi” basına tanıtıldı.
Adana’da, Kırsal Kalkınma ve Kırsal Yaşamı Destekleme Derneği (KIRSALDER), Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü ile MSK Fuarcılık ile işbirliğinde 3-5 Haziran tarihlerinde düzenlenecek “Agri Vip Çukurova Fuar Projesi” basına tanıtıldı.
Tarım sektörüyle ilgili kurum, kuruluş ve meslek örgütü temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında KIRSALDER’i kurarken kırsal alanda yaşam standartlarını yükseltmeyi ve refah seviyesini artırmayı hedeflediklerini söyleyen KIRSALDER Başkanı Sedat Kolcuoğlu, MSK Fuarcılıkla geliştirdikleri projeyi Adana’da uygulayarak tarım sektörünün büyük ölçekli ulusal ve uluslararası işletmelerini Adana’da buluşturacaklarını söyledi. Ayrıca tarımsal üretim ve ticarette kadınların da aktif yer alması ve sektördeki varlıklarını sürdürebilmeleri için bu projeyle onlara destek vermeyi hedeflediklerini belirten Kolcuoğlu, Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanlığı ile ortak çalışma yapacaklarını dile getirdi.
BU FUAR KADININ ADINI ÖNE ÇIKARACAK
BPW hakkında kısa bilgi aktaran BPW Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav ise geçtiğimiz ay kırsalda çalışan kadın tarım işçilerin sorunlarını dinleyip, sağlıklarıyla ilgili eğitim verdiklerini anlattı. Tarımda çalışan kadınların yüzde 96’sının kayıt dışı çalıştığını vurgulayan Katlav, “Tarımda işveren kadınlar ve ücretli yevmiyeli kadınlar yüzde 4.2’sini oluşturuyor. Kendi hesabına çalışan kadınlar yüzde 8.5, ücretsiz aile işçileri yüzde 87.3’tür. Türkiye de erkeklerin tarım dışı sektörlere yönelmesinden dolayı tarımda çalışan kadınlar daha çok var. Kadınlar çok çalışıyor ama hepsi birer görünmez kahraman. Adları yok, statüleri yok ama emekleri ortadadır. Biz de kadınların görünmezliklerini görünüre çevirmek için yol alıyoruz. Yapılacak bu fuar ile kadınların tarımda ne kadar yer aldıklarını gösterecek ve kadının adını öne çıkaracak” dedi.
ADANA TARIMINA KATKI KOYACAK
Adana’nın kavun, karpuz, soya ve yer fıstığının en çok üretildiği bir kent olduğunu söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir de Adana’nın Türkiye tarımının yüzde 4.5’lük bir bölümünü oluştururken verimli bir ovada olmasına karşın üretimde 7. sırada olduğunu kaydetti. Fuarı ziraat mühendisleri olarak gerçekten çok önemsediklerini anlatan Karademir, “Fuarın Adana tarımına katkı koyacağına inanıyoruz.. Bazı hastalıklardan dolayı ovamızın Avrupa’daki patates ihracatına karşı kapatılma riskinin ortadan kaldırılması için bitki pasaportu büyük önem arz ediyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından MSK Fuarcılık Genel Müdürü Buket Tekinsoy, 3-5 Haziran tarihleri arasında HiltonSA’da gerçekleşecek fuar hakkında bilgi vererek “Tarım arazisi büyüklüğü bakımından ve büyük işletmeleriyle birlikte Çukurova, hem ülkemizin hem de dünyanın önemli tarımsal üretim ve ticaret merkezi konumundadır. Bu bağlamda Adana tarımının uluslararası üretim ve ticaret merkezi olması için böyle bir fuar gerçekleştirmeyi planladık” dedi.
Yorum Yazın