Çukurova'da buğday üreticilerine destek olmak, tarımsal çevreyi korumak, kentin ekonomisine ve sosyal gelişimine katkı sağlamak için süne ile biyolojik mücadele kapsamında doğaya 500 keklik salımı yapıldı.
Özellikle buğdayda süne zararlısına karşı başlatılan çalışmalar kapsamında Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü işbirliğinde yapılan çalışma kapsamında Çukurova Arberetum'da (Ağaç Parkı) tören düzenlendi. Biyolojik mücadele çalışmaları ile buğdayda süne zararlısının Adana bölgesinde oldukça azaldığı belirten Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, 2010 yılından bu yana gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde şehrin kuzeyinde yetiştirilen buğdayın kalitesinin ovada yetiştirilenin kalitesine yaklaştığı aktardı. Karaisalı, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerinde yetiştirilen buğdayın yemlik yerine ekmeklik olarak değerlendirildiğini dile getiren Bilgiç, "Üreticilerimiz ürünlerini çok rahat bir şekilde istedikleri yere ve fiyata satabilmektedirler. Kalitesi artan buğday ise çiftçimize yüzde 20-30 gibi bir katma değer kazandırmıştır. Böylece üreticilerimiz gelirlerini arttırarak emeklerinin karşılığını almaya başlamışlardır." dedi.
Ayrıca buğdayda artan verim ve kalite ile un sanayicilerine de daha nitelikli buğday sağlandığına işaret eden Bilgiç, "Borsamızın süne ile biyolojik mücadele için yılda yapılan 32 bin olmak üzerek yaklaşık 15 milyon TL'lik katkı sağlamaktadır. Nisan ayının ilk haftasında da Adana merkez, Karaisalı, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerinde süne ile biyolojik mücadele amacıyla 450 bin parazitoitin salımı yapılmıştır. Bu günde yüzlerce kekliği doğaya bırakarak süze zararlısı ergini ile mücadelemizi sürdürmekteyiz." diye konuştu.
Doğal varlıkları korumada fazla söze hacet olmadığını ifade eden Adana Valisi Mustafa Büyük ise "Doğal varlıkları korumak hepimizin görevidir. Bu amaçla hizmet veren tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi. Konuşmaların ardından 500 keklik doğaya bırakıldı.
Yorum Yazın