
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şubat ayındaki don olayının ardından üreticilere aceleci davranmamaları ve ağaçların kendini toparlaması için zaman tanımaları gerektiğini bildirdi.
Adana'da 21-24 Şubat 2025 tarihleri arasında yaşanan don olayı, narenciye üreticilerini endişelendirdi. Bazı üreticilerin ani ilaçlama ve gübreleme gibi uygulamalara yöneldiği, hatta ağaçları sökmeye başladığı belirtildi. Ancak Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere "bekle ve gör" yaklaşımı içinde olmaları çağrısında bulundu.
Don Hasarı ve Gözlemler
İl ve ilçe müdürlüklerinde görevli teknik personelin saha çalışmaları sonucunda, hava sıcaklığının -2 ile -8 dereceye kadar düştüğü tespit edildi. Özellikle ova ve çukur kesimlerde don zararının daha fazla olduğu belirlendi. Meyer ve interdonat gibi erkenci limon çeşitlerinde yaprak ve sürgünlerde büzüşme, sararma, çiçek tomurcuklarında ise kararma ve yanma gibi belirtiler gözlemlendi. Portakal ve mandalina türlerinde de kısmen don hasarlarına rastlandı.
"Bekle ve Gör" Yaklaşımı Önemli
Müdürlük yetkilileri, don sonrası ağaçların kendini toparlamasının birkaç ay sürebileceğini vurguladı. "Dondan sonraki doğal tepki üreticilerce hemen bir şeyler yapmaktır. Ancak, o anda yapılabilecek çok az şey vardır; çünkü yaralanmanın tam boyutunu belirlemek güçtür" denildi. Dallar ve budaklardaki gizli hasarın, birkaç aydan birkaç yıla kadar ölümlere yol açabileceği belirtildi.
Ağaçlar Kendini Toparlayabilir
Narenciye ağaçlarının güçlü olduğu ve uygun bakım yapılırsa soğuk hasarından hızla kurtulabileceği ifade edildi. Yaprak dökülmesi ve küçük dal hasarı yaşayan ağaçların tek bir yılda, daha kapsamlı hasar görenlerin ise ikinci yılda sağlıklı seviyeye gelebileceği belirtildi. Üreticilere, budama faaliyetleri için acele etmemeleri ve ağaçlarındaki hasarı doğru değerlendirdikten sonra kültürel uygulamaları takip etmeleri önerildi.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin don hasarı konusunda bilinçli ve sabırlı olmaları gerektiğini vurguladı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın