Şekerbank

5 soruda şehirde çiftçilik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
5 soruda şehirde çiftçilik
Çoğumuzun rüyasını sevimli bir köy hayatı süslüyor. Ama kendinizi bir anda, elinizde kazma-kürek, nereye ne ekeceğinizi bilmez halde bulmak da istemezsiniz. İstanbullulara şehirde ekip biçme imkanı sunan Komşuköy’ü ziyaret ettik; orada ne ekip biçebileceğimize bir baktık. İşte beş soruda şehirde çiftlik hayatı...

1) Şehirli insan neden tarımla uğraşmak istiyor? Toprak mı çekiyor, nedir?

Komşuköy’ün kurucularından Özden Akyıldız bu durumu şöyle açıklıyor: “Şehir hayatının kaosu, çevre ve gıda kirliliği bizi kaçış noktası aramaya itti. Bu arayışta en büyük ilham kaynağımız; doğa. Biz de sürdürülebilirliği, metropole uyarlamanın yollarını ararken ‘şehirli çiftçiler’ hayal ettik. Dedelerimizin zamanında da büyük şehirlerde tarım yapılıyordu. Semt bostanlarında herkesin kendi ürünlerini yetiştirme imkanı vardı. Biz de ‘dedelerimizin yeni sürümleri’ olarak bunu teknolojinin imkânlarıyla geliştirdik.”

2) Yani tarımla ilgilenmek için köye göçmek şart değil, öyle mi?

Değilmiş. Akyıldız: “Komşuköy’ü; Oğulcan Atay, Uğur Akyıldız ve Özden Akyıldız, üç ortak hayata geçirdik. Üçümüz de reklamcılık sektöründeydik. ‘Plazalardan tarlalara oldukça keskin bir geçiş olmuş’ diye de düşünebilirsiniz belki ama biz şehir hayatından kopmadan doğayla bütünleşmeyi amaçladık.” 

3) Nereden başlayalım?

Şehirde tarım yapmaya karar verdikten sonra ilk adım; bulunduğunuz yerde, en kolay ulaşabileceğiniz tarım alanının neresi olduğunu bulmak. Alıcı gözle bakınca evinizin ya da işyerinizin önündeki küçük toprak parçası bile iyi bir başlangıç olabilir. Bazı belediyeler de tarım yapmak isteyen şehirlilere yer gösteriyor. Tercihiniz Komşuköy’den yanaysa www.komsukoy.com’a girip ücretsiz üye oluyorsunuz. Komşuköy için Farmville oyununun ‘vücut bulmuş hali’ diyebiliriz. Sisteme giriş yaptıktan sonra Beykoz, Cumhuriyetköy’deki tarlanızın büyüklüğünü ve yetiştirmek istediğiniz ürünleri seçiyorsunuz. Sonra önünüze iki yol çıkıyor; isterseniz, tarlanızı bilgisayarınızdaki oyun ekranından yönetiyorsunuz, isterseniz de -ki toprakla ‘ciddi düşünüyorsanız’ böyle yapmanızda fayda var- elinize kazmayı, küreği alıp kiraladığınız tarlanın tadını çıkarıyorsunuz.

Özden Akyıldız’ın Beykoz’da kurduğu Komşuköy’ün, 10 binin üzerinde,  150’si tarla sahibi, üyesi var. Yazlık ve kışlık ekim sezonunda ekim, bakım ve gönderim dahil yıllık üyelik 3250 TL.


4) Yetiştirdiklerimizle karnımız doyar mı?

İlk hedef karın doyurmaktan ziyade gerçekten toprağa ilginiz var mı diye kendinizi yoklamak olmalı. 

5) Bir şeyler yetiştirmek, yetiştirdiklerini yemek insanı nasıl etkiliyor?

Akyıldız: “Üyelerimizin çoğu brokoliyi veya karpuzu ilk defa dalında gördüklerini söylüyor. Çocukları tarlalardan çıkaramıyor aileleri.”

 

ŞİMDİ, ŞU AN NE YAPABİLİRSİNİZ?

Ocak-şubat döneminde ‘şehir tarlanızda’ drenaj temizliği, yeşil gübreleme, tohum ve fide seçimi yapabilirsiniz. 
Drenaj temizliği: Tarlanın çevresi boyunca açılan kanallar ekim sezonu boyunca suyun sağlıklı tahliyesinin yapılabilmesi için temizlenir ve derinleştirilir. 
Yeşil gübreleme: Kırağı sebebiyle kullanılamaz hale gelmiş mahsul, hasat edilmeden, toprağı ıslah etmek amacıyla toprağa gömülür.
Tohum ve fide seçimi: Yaz sezonunda tarlanıza ekeceğiniz fideler planlanır.

ŞEHİRDEKİ TARLALAR 

İSTANBUL

20 Dönümde meyve sebze / Beykoz Belediyesi, Hobi Bahçesi: Beykoz Belediyesi, ilçedeki 20 dönümlük bir araziyi kendi sebze-meyvesini yetiştirmek isteyenler için hobi bahçesine dönüştürdü.

Kimyasal gübre kullanılmıyor / Çengelköy Doğa Bahçesi: Doğa Derneği’nin ve Emek Mahallesi sakinlerinin imece usulü çalışarak hayat verdikleri 25 bahçelik alanda asla kimyasal gübre kullanılmıyor.

12'si seralı 52 bahçe / Sultangazi Belediyesi Hobi Bahçesi: Belediyenin kurduğu 70 metrekarelik bahçelerden oluşan alanda 12’si seralı 56 bahçe bulunuyor. 
 

İZMİR 

Engelli öğrenciler ve aileleri için/ İnciraltı Mutluluk Bahçesi:  İzmir Büyükşehir Belediyesi, İnciraltı Engelli Hizmet Merkezi’nden eğitim, rehabilitasyon ve sosyal gelişim desteği alan engelli öğrenciler ve aileleri için bir hobi bahçesi açtı.
 

ANKARA 

Oyun alanları, bisiklet yolları / Çansera Kent Bahçesi: Çankaya Belediyesi’nin kurduğu 90 bin metrekarelik alanda çocuklar için oyun alanları, kır kahveleri ve bisiklet yolları da bulunuyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ERZURUM SÜT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KURULDUÖnceki Haber

ERZURUM SÜT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KURULDU

Çiftçiye Bedava Elektrik ÜretecekSonraki Haber

Çiftçiye Bedava Elektrik Üretecek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar