Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2013-2017 dönemini kapsayan Badem Eylem Planı çalışmalarında, 4 milyon 600 bin badem fidanını toprakla buluşturdu. OGM, 2016 ile 2017 yıllarında ise 74 bin 280 dekarlık alanda daha badem ağaçlandırması yapacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman köylülerine yeni gelir kapıları açacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak Badem Eylem Planı çerçevesinde çalışmalarını bütün hızıyla sürdürüyor. Bu çerçevede 2013 yılında uygulamaya koyulan eylem planı ile 144 bin 970 dekar alanda badem ağaçlandırması yapılarak 4 milyon 600 bin fidan toprakla buluşturuldu.
Hedef Badem Ağaçlarının Sayısını Yüzde 50 Artırmak
2016 ile 2017 yılları arasında çalışmalarını sürdürecek olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2016 yılında 37 bin 430 dekar,2017 yılında ise 36 bin 850 dekar alanda olmak üzere toplam 74 bin 280 dekar alanda daha ağaçlandırma yapacak.
Uygulanan eylem planı ile ülkemizdeki badem ağaçları sayısını yüzde 50 artırmayı hedefleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bugüne kadar 437 bin badem fidanını ise vatandaşlara ücretsiz olarak dağıttı.
Geliri Bütünüyle Vatandaşların
Uygulamaya koydukları Badem Eylem Planı ile kırsal nüfusun gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu“Eylem planı ile boş ya da bozuk orman alanlarını işleyerek badem fidanlarını buralarda toprakla buluşturuyoruz. Bu alanların etrafını tel örgülerle çeviriyor ve 3 yıl boyunca bakımını yapıyoruz. Daha sonra buraları parselleyerek sertifikalandırıyor ve bu alanlardan elde edilen badem ürünlerinin faydalanma haklarını en yakın köy ya da mahallede oturanlara kurayla dağıtıyoruz. Yani dikmesi, yetiştirmesi, bakımı bizden geliri bütünüyle vatandaşlarımızın” diye konuştu.
Bal Üretimine Katkı Verecek
Bu uygulama ile ormanlarda yaşayan vatandaşlara yeni gelir kapıları oluşturduklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Artan badem ağaçlarının sayısı aynı zamanda arı yetiştiriciliği ve bal üretimine de önemli katkılar sağlayacak. Badem ağacı bol polen verdiğinden ve çok çiçek açtığından dolayı ülkemizdeki bal üretimini de arttıracak” değerlendirmesinde bulundu.
İthalatın Önüne Geçilecek
Bademin, gıda sanayi, kozmetik ve ilaç gibi çok geniş bir sektörde kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Badem üretimini artırarak hem bu sektörlere hammadde sağlamış olacağız hem de ithalatının önüne geçerek ülkemizin ekonomik kaybını engelleyeceğiz. Ayrıca zengin besleyici özellikler taşıyan badem ile sağlıklı beslenen nesiller yetiştireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Yazın