2009 yılında onaylanan yasa tasarısı ile 2B arazilerinin imarına ve satışına izin verilmiş oldu. Her ne kadar tartışmalı olsa da, bu arazilerin kullanımı ve halka açık bir şekilde özelleştirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti için de yeni bir ek gelir.
2B Arazi Nedir?
Orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri olarak da bilinen bu araziler, genel anlamda artık ormanlaşmanın mümkün olmadığı ve ıslah edilemeyen bölgeler anlamına geliyor. Geri kazanılmasının imkansız olduğu bilimsel yöntemlerle kanıtlanmış 2B arazileri, aynı zamanda satın alındığı takdirde, kadastro çalışmaları için de uygun bir zemin sunuyor. Tam olarak da bu nedenle oldukça tartışmalı bir süreci başlatan bu alanlara talep ise, gün geçtikçe artıyor ve istenmeyen durumların yaşanmasına neden olabiliyor.
Bunun en önemli nedeni, 2B arazilerinin Türkiye sınırlarında 473 bin hektarlık bir alanı kaplıyor olması. Üzerlerinde 400 bini aşkın yapının da bulunduğu bu araziler, sıklıkla kundaklamalara ve yangınlara maruz bırakılıyor. Özellikle Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek bölgelerin il sınırlarında bulunan 2B arazileri, orman köylüsü olmayan kişi ya da kuruluşlar tarafından sıklıkla ele geçirilmek istenen bir bölge olma özelliğini taşıyor.
2016 Yılında 2B Arazilerinde Hangi Gelişmeler Oldu?
2012 yılında bu arazilerin bir kısmının satışa çıkarılmasının ardından, birçok kuruluşun ve kişinin yoğun ilgi gösterdiği 2B arazileri için, 2016 yılında da yeni bir müjde geldi. Yaklaşık 350 bin vatandaşın faydalandığı 2B arazilerinin imarı projesinin süresi, bir yıl daha uzatıldı ve başvurular ihalesiz bir hale getirildi. Bu sayede hazine tarım arazilerini elinde tutan hissedarlarla, kiracılarla ya da kullanıcılarla ihaleye çıkma zorunluğu ortadan kaldırılarak, direk satış işlemi gerçekleştirilebilir bir hale geldi.
Kanunun 64. Maddesinde yapılan değişiklik sayesinde de, 2B arazilerinin satış ve ödemelerinin süresi 6 ay daha uzatıldı. Özellikle Antalya bölgesinde bulunan ve bazı bölgeleri orman arazisi olarak geçen mahallelerde bulunan taşınmazların da tapu kayıt işlemleri yeniden düzenlendi.
Hem daha önce başvuru yapan ancak çeşitli nedenlerle ödemesini yapamayan 79 bin kişinin hem de belediye tarafından arazisi mücavir alan dışına çıkarılan 31 bin kişinin de yeniden başvuru yapabileceği bu yeni uygulama, aynı zamanda bölgedeki taşınmazları da kapsıyor. Bu sayede hem 2b arazilerinde bulunan arazilerini satın almak isteyen hem de hak iddia etmek isteyen vatandaşların da hakkını korumak, çok daha kolay bir hale geliyor.
Yorum Yazın