Şekerbank

25 bin kök bodur bademi 100 dönüm arazide toprakla buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
25 bin kök bodur bademi 100 dönüm arazide toprakla buluştu

Mersin'in Silifke ilçesinde 25 bin kök ferragnes cinsi bodur bademi 100 dönüm arazide toprakla buluşturularak, Türkiye'nin en büyük kapama bodur badem bahçesi oluşturuldu.

Silifke ilçesi Çaltıbozkır Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan Hamza İlyas Tönbül ve 5 kardeşi, İspanya'dan 25 bin kök ferragnes cinsi bodur bademi getirterek toprakla buluşturdu. Evlerini ve değerli ziynet eşyalarını satarak, atalarından kalan taşlarla ve çalılıklarla kaplı araziyi önce tarla haline getiren Tönbül kardeşler, teknolojiye uygun son sistemlerle oluşturdukları bahçede fidanları büyüttü. Yaklaşık 100 dönüm arazinin düzenlenmesine, sulama sistemine ve fidanına bu güne kadar 1 milyon lira harcayan Tönbül kardeşler, yaptıkları giderin 5 ile 7 yıl içinde geri alıp kazanca dönüştürmeyi hedefliyor. Dikimi yapılan bademlerin hasadına ise 2 ile 3 yıl sonra başlayacaklar.

Kardeşlerinin her birinin farklı şehirlerde meslek sahibi olduklarını ifade eden Hamza İlyas Tönbül, "Hem tüm kardeşlerimizle köyümüze yerleşmek hem de yatırım yapıp ülke ekonomisine katkı sağlamak için böyle bir işe giriştik. Kardeşlerimle birlikte atalarımızdan kalan arazilere ne yapabileceğimizi araştırdık. Bu konuda ziraat mühendislerinden yardım aldık. Bize tam bodur badem bahçesi yapmamamızı söylediler. Bizlerde bunu en iyi yapan İspanya'ya giderek orada incelemelerde bulunduk. Oradan örnekler ve bilgiler aldık. İspanya gezisi sonrasında ferragnes cinsi bodur badem dikmeye karar verdik. Yaklaşık 4 ay önce de İspanya'dan 25 bin kök fide getirttik. Getirttiğimiz fideleri Tarsus'ta aşılattık. Her bir fidenin dikimi bize yaklaşık 15 TL'ye mal oldu" dedi.

"Yaptığımız araştırmalara göre Türkiye'de bizim bahçeden daha büyük kapama bodur badem bahçesi yok" diyen Tönbül, şöyle devam etti:

"Biz bir taraftan badem bahçesi oluştururken, bir taraftan da tüm Türkiye'ye ve bölge halkına örnek olmak istedik. Şu anda herkes bahçemize gelip nasıl dikim yaptığımız konusunda bilgi alıyorlar. Tamamen organik olarak yaptığımız bahçemizde kesinlikle ilaç kullanmıyoruz."

100 dönüm araziyi sulayabilmek için 6 bin tonluk su havuzu yaptıklarını, havuzu da sulama suyuyla doldurduklarını ifade eden Tönbül, "Yaklaşık Bin rakımındaki bahçemizi de kapalı sistem basınçlı damla sulama ile suluyoruz. Böylelikle suyu da en verimli şekilde kullanmış oluyoruz" diye konuştu.

Hedeflerinin 25 bin kök olan badem fidanını 100 bin köke çıkarmak olduğunu söyleyen Tönbül, "Şuanda 25 bin kök bodur badem fidemiz toprakla buluştu. Biz bunu daha da büyüterek 100 bin kök fidana ulaştırmak istiyoruz. Bunun içinde bahçemize yakın alanlarda arazi almak için çaba sarf ediyoruz. Belki bu hedefe kısa sürede ulaşamazsak da 10 yıl içinde bu hedefimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Tüm bu yatırımları yaparken de devletten bir kuruş destek almadan yapmaya çalıştık" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Niğdeli elma üreticileri destek istiyorÖnceki Haber

Niğdeli elma üreticileri destek istiyor

GTB’de Kırsal Kalkınma Destekleri AnlatıldıSonraki Haber

GTB’de Kırsal Kalkınma Destekleri Anlatı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar