Türkiye'nin sıkmalık portakalda ithalata bağımlılığını bitirecek 200 bin fide ithalatı siyasi belirsizlik nedeniyle rafa kalktı. Rafet Doğanay, "Bu fideler çiftçilere dağıtılacak ve 20 bin kişi iş bulacaktı" dedi.
Campet teknolojisi ile meyve sularını 6 ay bozulmadan market raflarında tutabilecek seviyeye ulaşan Doğanay Gıda'nın umutla beklediği 200 bin fidelik portakal bahçesi projesi siyasi belirsizliğe takıldı. Cam buharı püskürterek plastik şişelerin içinin cam özelliği kazanmasını sağlayan teknolojiyi Almanlar'dan alan Doğanay Gıda'nın patronu Rafet Doğanay, günlük 800 bin litre meyve suyu üretme kapasitesine sahip fabrikası için Türkiye'de üretilen tüm portakal, nar, elma üretimine talip olduğunu söyledi.
ANTALYA'DAN HATAY'A BAHÇE OLACAKTI
Bu nedenle de üretimin artırılması için çalışan Rafet Doğanay, konuyu Tarım Bakanlığı'na iletti. Türkiye'de meyve suyu üretiminde kullanılabilecek portakal bulunmadığını belirten Doğanay'ın bu talebi üzerine, Brezilya'dan sıkmalık portakal türü aşılarının ithalatı için harekete geçildi. Temmuz ayında Brezilya'ya gidilmesi planlanmıştı 7 Haziran seçimleri sonrasındaki siyasi belirsizlik nedeniyle gezi rafa kaldırıldı. Rafet Doğanay, "Özel sektörün portakal fidesi ithal etme yetkisi yok. Çünkü, gelecek aşıların zararsız olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. O nedenle bakanlık getiriyor. 200 bin adet fidanın getirilmesi için görüşmeler başladı. Ancak araya siyasi belirsizlik girince dev proje şimdilik durdu. Bu olursa 20 bin kişi portakal çiftliklerinde iş bulabilecek" dedi. Doğanay, projeyle Brezilya'dan sulu ve tadı dünyaca kabul görmüş olan Pera cinsi portakal aşılarının gelececeğini ve Antalya'dan Hatay'a kadar binlerce çiftçiye dağıtılacağını söyledi. Doğanay, "Ciddi bir istihdam yaratma kapasitesine sahip bu projenin raftan inmesi için siyasi belirsizliğin kalkması gerekiyor. Bu gerçekleşirse tamamını ithal ettiğimiz (yıllık 2 milyon dolar) bu portakal cinsini Türkiye'de üretmek mümkün olacak" diye konuştu.
BU YIL CİRO HEDEFİ 150 MİLYON TL
Doğanay, şalgam suyu, limonata ve yüzde 100 sıkma portakal suyunu katkısız olarak üretmek için bu yıl 43 milyon euroluk yatırım yaptıklarını da belirterek, "Dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip üretim hattını Adana'daki yeni fabrikamıza taşıdık. Yıllık 240 milyon litre üretim yapacağız" diye konuştu. Rafet Doğanay, campet teknolojisi sayesinde cirolarının da arttığını belirtti. 2013'te 50 milyon liralık ciro yapan şirketin, geçen yıl 115 milyona ulaştığını söyleyen Doğanay, bu yılki hedeflerinin ise 150 milyon liralık ciro olduğunu ifade etti.
Yorum Yazın