Yerel yönetimler tarihsel süreçte önemleri her geçen gün artan yönetim birimleri haline gelmişlerdir. Özellikle son yıllarda yaşanan iklim değişikliği tarımsal sorunlar salgınlar savaşlar doğal afetler ekonomik sıkıntılar vs. nedenlerle yerel yönetimlerin misyonunu da revize etmesini kaçınılmaz kılmıştır.
Bugünkü yazım yerel yönetimler ve tarım üzerine…
Hatay Altınözü Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği ve Türkiye’ye örnek olacak Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivalinin 6.’sına günler kala, geçen yıl ki festivalin davetlisi olduğum ve zeytin yarışmasında jüri üyeliği yaptığım anların aktarımını yapacağım. Festivalde birçok renkli etkinlikler olsa da ön sıralarda yer alan zeytin ve zeytinyağıydı. Yani halhaliydi, karamaniydi, sauraniydi, sarı haşebiydi, tarımdı gıdaydı…
Zeytinin kutsallığı bereketi barışı tüm festival alanına yayılmıştı. Yerel Yönetimler, yerel üreticinin ürettiği ürünün tanıtımı, satılabilirliğinin artırılması için üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmıştı. Günümüz şartlarında ekonomik olarak reklam maliyetlerinin inanılmaz bütçelere sahip olması özellikle yerel üreticinin küfesine yükleyeceği bir yük olmaktan çıkıyor. Bu yüzden Belediyelerin festivallerini önemsiyorum yerel üreticinin maliyetlerini üslenip yeni pazarlara çıkmasında önemli rol oynuyor buda yerel üreticinin yüzünü bir nebzede olsa güldürüyor. Bir nebze diyorum çünkü yerel üretici yerel pazarlar konusunda da son derece müzdarip (konu dağılmasın yerel pazarları sonraki yazılarımda yazacağım)…
Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı’nın 2017 de başlattığı festivalle Hatay’ın zeytin ve zeytinyağını sadece Türkiye’de değil tüm dünyada tanıtılmasında elinden geleni yapacağı konusunda son derece kararlı olduğununu yapmış olduğu festivellerde görebilirsiniz. Uluslararası düzeyde olduğunu söyleyebilirim ve sizleri geleneksel hale getirilen festivallerin 22-23 Ekim 2022 de 6.’sı olan Altınözü Zeytin, Zeytinyağı ve Gastronomi Festivalini kaçırmamamınızı tavsiye ederim.
Türkiye Tarımı, zeytiniyle pamuğuyla fındığıyla çayıyla ve benzerine az rastlanan Hatay’ın halhali zeytini örneğinde olduğu gibi endemik bitki çeşitliliğine sahip bir coğrafyada. 10.000’in üzerinde bitki türü olan ve bu bitki türlerinin 3.000’i endemik olma özelliği ile Avrupa’dan daha fazla çeşide sahip. Yerel Yönetimlerin, dünya da hatırı sayılır bu bitki çeşitliliğimizle yapacağı çalışmalar, hem üretimde hem de üretimin tanıtımında çok önemli roller üstleneceği geniş bir alan.
Hadi tarımın altına elimizi koyalım…
Zuhal hanım makalenizi ilk defa okuyorum. Bir festivalin önemini ve sağladığı faydaları oldukça kuvvetli bir gözlemle ne de güzel anlatmışsınız. Çok yönlülüğünüz ve başarılarınızı kutluyor, devamını diliyor ve sizi içtenlikle tebrik ediyorum.
Zuhal hanımcım, sizi yürekten kutluyor, Ankara Çukurambar mahallemizin muhtarı olduğunuz için kendimi çok şanslı sayıyorum. Burada edindiğiniz tecrübelerle umarım görevinizi en yüksek mevkilerde vatanıma hizmet verirsiniz. Sizinle bir Türk kadını olarak gurur duyuyorum kocaman sevgilerimi saygılarımı gönderiyorum.
Zeytin ağacı bu kadar güzel anlatılmaz...kalemine sağlık??
Zühal Hanım , belediyeleriniz başalarıymış , bu çalılmaları gerçekten yapıyorlarsa tebrik ederim , ben Tataristanlıyım , ailem tarımla uğraşıyor ve biz yerel yönetimlerden destek almadık.
Çok başarılı bir yazı gerçekten günümüzdeki problemler
Zuhal hanım yazınızda belirttiğiniz üzere yerel yönetimlerin tarımı , çiftçiyi desteklemesi zorunla hale gelmiştir. Bu destek hem maddi hemde global dünyada trend haline gelen tarımda dijitalleşme konusu çiftçilerimize aktarılarak max. verim hedeflenmelidir.
Evet Zuhal hanım çok güzel bir konuyu ele almışsınız.bende bir çiftçi kızı olarak son zamanlarda tarımda yaşanan sıkıntılarımız İçin belediyelerin her türlü desteklerini görmek isteriz?