Şekerbank
Prof. Dr. Melahat Avcı Birsin

Prof. Dr. Melahat Avcı Birsin

Mail: [email protected]

Ülkemizde Tarımsal Yayım Hizmetlerinin Sürdürülebilirliği Açısından Tar-Gel Projesi

Çiftçi Eğitim ve Yayım Faaliyetleri bilindiği gibi çiftçilerimizin bilgi ve becerilerini artırarak gelir seviyelerinin ve üretimde ürün artışının yanında, ürün kalitesini ve standardını yükseltmek amacıyla, yayım teknikleri kullanılarak eğitim ve yayım hizmeti verilmesine dayanır. Ülkemizde tarımsal eğitim konusunda ilk çalışmalar tanzimat döneminde başlar. 1848 yılında Yeşilköy’ de ilk ziraat okulu açılmış, 1893 yılında ise Halkalı Ziraat Mektebi kurulmuştur. Cumhuriyetin kurulmasından sonra tarım alanında eğitim çalışmalarına hız verilmiş ve 1928 yılında Ankara’ da Yüksek Ziraat Mektebi kurulmuştur. 1984 öncesi merkez düzeyde Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü (ZİGEM), il, ilçe ve kısmen köy düzeylerindeki uzantılarıyla, uzun yıllar ülkemizin tarımsal politikası doğrultusunda yararlı hizmetler vermiştir. ZİGEM, 1984 yılında, Dünya Bankası ve IFAD desteği ile 16 pilot ilde Tarımsal Yayım ve Uygulamalı Araştırma Projesi ( TYUAP) ile, araştırma-yayım ve çiftçi bağlantısını güçlendirmek üzere harekete geçti ve aynı tarihlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeniden yapılandırılması gerçekleştirilmiş oldu. 1985 yılı ve sonrası dönemde, yeniden yapılanma ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda oluşturulan üç ana hizmet biriminden bir tanesi Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü (TEDGEM) bünyesinde üç şubeden oluşan Bir Yayım Dairesi kurulmuştur. İllerde ise farklı Genel Müdürlüklerin taşra birimleri bir çatı altında toplanarak 7 şubeden oluşan bir İl Müdürlüğü ve ilçelerde ise İlçe Müdürlüğü kurulmuştur. İllerde yayımla ilgili iş ve işlemleri Yayım Dairesine bağlı Çiftçi Eğitim ve Yayım şubeleri yürütmüştür. 2011 yılı ve sonrası dönemde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda “Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi” adıyla bir Başkanlık kurulmuştur (Kaynak: Anonim).

“Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek” ya da kamuoyunda bilinen adıyla “1.000 Köye 1.000 Tarım Gönüllüsü” projenin esası, çiftçiye hizmetin yerinde verilmesi, çiftçinin yerinde bilgilendirilmesi ve böylece çiftçinin gelir düzeyinin yükseltilmesi amacıyla, ziraat mühendisi ve veteriner hekimlerden danışmanlık hizmeti almasına dayanır. Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesinden elde edilen deneyimler ışığında yayım hizmetlerinin daha aktif ve verimli bir şekilde köy ve beldelerde yürütülmesini sağlamak amacıyla, sonlandırılan KÖY-MER projesinin yerine 01 Ocak 2007 tarihi itibariyle uygulamaya konulan Tar-Gel Projesi ile köy ve beldelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sahada (İl/İlçe) ihtiyaç duyduğu mühendis ve veteriner hekim ihtiyacının giderilmesi amacıyla yıllar içerisinde KPSS sonuçlarına göre yapılan alımlar neticesinde personel sayısı 10.000 kişiye ulaşır ve böylece Cumhuriyet tarihinin en geniş kadro alımı Tar-Gel projesi kapsamında yapılarak 10.000 kişilik istihdam oluşturulmuş olur.

2014 yılı “Genel Tarım Sayımı” nı tabletleri ile yapan personelin teknolojik entegrasyonu gerçekleşir. Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Çalışmaları kapsamında 2014 yılında uygulanan 33 projede; 287 adet demonstrasyon kurulmuştur. Bu projelerin yanında Adana’da

yürütülen Kalkınma Ajansı destekli “Dönüşüm Hikayesi (Tersine Göç) Arıcılık Projesi”; Antalya’da yürütülen Ulusal Ajans destekli “AB’ne Uyum ve Organik Tarım Projesi”; Kahramanmaraş’ta yürütülmüş "50 İnsandan, 50 Lira Projesi" Rize’de yürütülen “Köy Tavukçuluğunu Geliştirme Projesi” gibi pek çok projede Tar-Gel personelinin yer alması diğer faaliyetleri dışında personelin mesleki idealizmini yansıtan örneklerdir. Demonstrasyonlar dışında ülke genelinde yapılan tarla günü, çiftçi toplantısı, çiftçi kursları gibi diğer faaliyetlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yayım ekibinin bel kemiği olan Tar-Gel personelinin etkinliğinin bir sonucu olarak görülmelidir (Kaynak: GTHB).

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar