Şekerbank
Prof. Dr. Melahat Avcı Birsin

Prof. Dr. Melahat Avcı Birsin

Mail: [email protected]

Türkiye’de Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık

Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi, tarımsal yayım hizmeti sunan kamunun yanında üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve serbest tarım danışmanlarının hizmet sunucu olarak yer aldığı sertifikalı tarımsal danışmanlık sistemi ülkemizde 2006 yılında hayata geçirildi. Bu sistemde ziraat odaları, damızlık sığır yetiştirici birlikleri, arı yetiştirici birlikleri, meyve üretici birlikleri başta olmak üzere birçok üretici birlikleri, tarımsal kooperatifler, tarımsal dernek ve vakıflar ile özel sektörde şirket ve serbest tarım danışmanları hizmet sunucu olarak yer almaktadır.  Bugün itibari ile ülke genelinde 1.298 kişi ve kuruluş tarımsal danışmanlık hizmeti sunmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sertifikalandırılmıştır (Kaynak: GTHB).

Sertifikalı tarım danışmanlığı başta ziraat mühendisleri, veteriner hekimler olmak üzere tarımla ilgili eğitim almış kişiler ile üreticileri buluşturan, bunları bir araya getirerek üretimin bilimin gerçekleri ile kombine olmasını sağlayan bir sistemdir. Böylece tarımsal üretime katkı sağlamanın yanında eğitim almış kişilere de bir istihdam alanı yaratılarak eğitimli genç nüfusun üretimde verimliliği artırılmaktadır.

Sertifikalı tarım danışmanlığı sisteminin en güçlü yanı paydaşların tarımsal danışmanlık hizmet sunumundaki istekliliği ve kararlılığıdır. Bu sayede sistem 2006 yılından itibaren ülke genelinde hızla yaygınlaşmıştır. Çiftçi iletişiminin güçlü olduğu ve karşılıklı güvenin geliştiği serbest tarım danışmanları ise çiftçinin sorunlarının çözümünde bilgi için başvurduğu en önemli kişidir. Hizmeti alan çiftçiler ise bilgisine başvurduğu tarım danışmanlarını kabullenmiş olup “Benim Tarım Danışmanım” ifadesini kullanmakta ve bu durum güveneceği bir mekanizmanın oluştuğunu göstermektedir.   

Tarımsal danışmanlık hizmetleri birçok ülkede devletçe desteklenmektedir. Ülkemizde de çiftçi eğitim ve tarımsal yayım hizmetleri geçmiş dönemlerde ağırlıklı olarak kamu tarafından yürütülmüş olup halen kamu önemli bir hizmet sunucudur. Dolayısı ile çiftçiler yıllarca bilgiye belirli bir ücret ödemeden ulaşmıştır. Bu nedenle tarımsal danışmanlık hizmetlerinin desteklenmesi bir zarurettir. Tarımsal danışmanlık desteğinin ilk uygulandığı 2009 yılında destekleme kapsamında hizmet alan çiftçi sayısı 3.145 iken bu sayı bugün yüz kırk binden fazladır. Destekleme kapsamında hizmet alan çiftçilerin işletme büyüklüğü, tarla kuruda 100 dekarda, tarla suluda 50 dekarda, bahçe bitkilerinde 10 dekarda, örtü altında 3 dekarda daha fazla iken, hayvancılık işletmelerinde işletmedeki hayvan sayısı, büyük baş süt sığırcılığında 20, büyükbaş beside 50, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 100 den fazladır (Kaynak: GTHB). 

Bu tarımsal işletmelerin tarımsal danışmanlık hizmetlerinin maliyetine katkı sağlamaları böylece bilgiye ve yeni tarımsal teknolojilere yatırım yaparak daha rekabetçi tarımsal işletme portföyünün oluşması ülkemiz tarımı için kaçınılmazdır.  

Sertifikalı tarım danışmanlığı sisteminin sürdürülebilirliğini tarımsal üretimin gereklerine hitap eden bir tarımsal eğitimde ve tarım danışmanlarının sürekli kendilerini yenileme gerekliliğinden ayrı tutamayız. Bakanlığımız sistemi desteklemeyi sürdürmekle beraber sistemin sürdürülebilirliği çiftçi katkı payının uygulanması ile mümkün olacaktır. Çiftçi katkı payının uygulanabilmesi de tarımsal danışmanlık hizmet sunucuların hizmet kalitesini sürekli artırmalarına bağlıdır.  

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar