Bakanlık teşkilatında görev yaptığım süre zarfında teşkilatın tüm kademelerinde yer alan bakanlık mensupları ile beraber çalışma şansını ve dolayısıyla kendilerinin karşı karşıya oldukları sorunlarla hemhal olma fırsatını yakaladım. Bakanlığın her düzeyindeki çalışanların çeşitli sorunları olmakla birlikte ben özellikle TARGEL projesi kapsamında çalışan kadrolu ve sözleşmeli teknik personelin sorunları üzerinde yoğunlaşmak istiyorum.
Tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de tarımsal yayım hizmetleri tarımsal üretimin arzulanan seviyeye getirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu gerçekten hareketle cumhuriyet tarihinde tarımsal yayım hizmetlerine yönelik olarak uygulamaya konulan Tarımsal yayım ve Uygulamalı Araştırma Projesi, Köy grup Ziraat Teknisyenliği, Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek (1000 köye 1000 tarım gönüllüsü) projelerinin tümü ne yazık ki çeşitli nedenlerle kadük kalmıştır. Son olarak geçmişteki projelerden elde edilen tecrübelerin ışığı altında “Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TARGEL)” 01.01.2007 tarihi itibariyle uygulamaya konmuştur. Bu projede Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek projesinden elde edilen deneyimler ışığında yayım hizmetlerinin daha aktif ve verimli bir şekilde köy ve beldelerde yürütülmesini sağlamak, tarımsal işletme sahiplerinin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarını zamanında ve yeterli düzeyde karşılamak amaçlanmıştır.
Tarımsal üretimin artırılmasında çok önemli olduğunu belirttiğimiz tarımsal yayım hizmetlerinden beklenen sonuçların elde edilmesinde birçok faktör rol oynasa da bunların içerisinde ilk sırayı insan faktörünün aldığını söylemek sanırım yanlış olmaz. İnsan faktörünü dikkate almayan en başarılı sistemler bile başarısız olmaya mahkûmdur. Söz konusu TARGEL projesini de bu bağlamda ele alabiliriz. Gerçekten çok iyi niyet ve hedeflerle geliştirilmiş olan bu projede ne yazık ki uygulayıcı konumda olan insanlar yani bu projedeki teknik elemanlar yeterli düzeyde dikkate alınmamıştır. Bu teknik elemanların görevleri ve özel yaşamları ile ilgili olan aşağıdaki sorunlar çözülmedikçe bu projenin başarıya ulaşması mümkün görülmemektedir.
- Köy veya beldelerde kalacak yer temininde güçlük çekilmektedir. Bu konuda özellikle bayan personel çok büyük sıkıntı içindedir.
- Performansa dayalı ücretlendirme sistemi yönetmelikte yer almasına karşın uygulanmamaktadır.
- Geçici görev yollukları zamanında ödenmemektedir.
- TARGEL personelinin köy halkıyla iletişimi noktasında büyük sorunlar yaşanmaktadır. Bu konuda gözlenen sorunların ortadan kaldırılması için TARGEL personelinin yaptırım gücünün yüksek olması gerekmektedir. Yaptırım gücü noktasında personelin pek iyi durumda olduğu söylenememektedir.
- Başta bayanlar olmak üzere TARGEL personeli köylerde rahatsız edici tavırlarla karşılaşabilmektedirler.
- TARGEL personelinin en fazla rahatsız oldukları konuların başında kendileri dışındaki bakanlık personeli tarafından dışlanmaları gelmektedir. Görev yaptığım dönemde gördüğüm kadarı ile TARGEL personeli en az diğer personel kadar özveri ile çalışmakta ve verimli olmaktadırlar. Aslında yapılan son değişiklikle TARGEL personeli ile diğer çalışanlar arasında statü bakımından bir fark kalmamıştır. O nedenle TARGEL personeli de diğer personelin yararlandığı tüm hak ve yetkilere (tayin hakkı, imza yetkisi vs) sahip olmalıdır .
- TARGEL personelinin köy/beldelerde ikamet etmeye zorlanmaları aile bütünlüğünü bozucu şekilde rol oynamakta olup bu durum personelin çalışma şevkini azaltmaktadır. Bakanlıkta görev yaptığım dönemde TARGEL personelinin köy/belde yerine il/ilçe merkezlerinde görev yapmalarının iş verimliliği açısından çok daha faydalı olacağı yönünde bir düşünceye sahiptim ve bu düşüncem hale geçerliliğini sürdürmektedir.
- Meslekte yükselme durumunun olmaması motivasyonu azaltıcı yönde rol oynamaktadır.
- TARGEL personeli makine, ekipman ve araç yönünden desteklenmeli, akaryakıt desteği sağlanmalı, büro ve barınma giderleri bakanlık tarafından karşılanmalıdır.
- Demonstrasyon çalışmaları için yeterli düzeyde kaynak ayrılmalıdır.
- TARGEL personeli il ve ilçe müdürlükleri tarafından zaman zaman keyfi şekilde görevlendirilmekte, işini kaybetme korkusu taşıyan personel ise buna karşı çıkamamaktadır. TARGEL personelinin sadece asli görevleri olan yayım hizmetleri ile iştigal etmeleri ülke tarımı açısından daha verimli sonuçların alınması noktasında daha uygun olacaktır.
Bakanlık üst düzey yetkilileri tarafından hazırlanan “TAŞRA TEŞKİLATI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM MODELİ” çalışmasında bu konuyla ilgili tüm sorunların ve çözüm önerileri dile getirilmiştir. Ancak, gerçekten konuya akılcı bir şekilde yaklaşan bu model bilinmeyen bazı sebeplerle uygulamaya aktarılamamaktadır.
Gerçekten büyük ümitlerle ve iyi niyetle hazırlanan ve tarımsal üretime katkısı tartışılamaz ölçüde büyük olan bu projenin uygulamada yapılan bazı basit hatalar nedeniyle kadük kalmasının önüne geçilmesi için her türlü önlemin alınması gerektiği düşüncesindeyim.
Yorum Yazın