Şekerbank
Zühal İrgaş

Zühal İrgaş

Mail: [email protected]

Gelecek tarımda TarımCebimde” Denetim şartı ile…

Gelecek tarımda TarımCebimde” Denetim şartı ile…

Zaman kavramının önemini daha iyi anladığımız zamanlardayız. Ben dahil herkesten duyduğum “zaman bana yetmiyor”… İşte tamda bu noktada Tarım Bakanlığından hayatı kolaylaştırma, zamanı yönetme hamlesi… Tarım Cebimde uygulaması…

Yılın ilk iş gününde,  lansmanı gerçekleşen Tarım Cebimde tanıtım toplantısında ki izlenimlerim, Tarım ve Orman Bakanı Vahit KİRİŞCİ tarafından şu değerlendirmelerle gerçekleşti:

"TarımCebimde mobil uygulamamız için dijitalleşme adına bir devrim diyebiliriz. Burada paylaşacağımız uygulamanın birinci versiyonu olacaktır. TarımCebimde 1.0, tamamıyla yerli ve milli bir uygulamadır. İlk günden bugüne uygulamanın hayata geçirilmesinde dökülen akıl ve alın teri, tamamıyla Bakanlığımız personeline aittir. Uygulama için herhangi bir özel bütçe oluşturulmamış, Bakanlığımızın iç kaynakları seferber edilmiştir. TarımCebimde 1.0 mobil uygulaması, 1 Ocak itibarıyla tüm mobil marketlerden mobil cihaza indirilip açıldığında herhangi bir kayıt işlemi gerektirmeden ana sayfaya erişilebilmektedir."

Bir üretici olarak üretimin desteklenmesinde önemli rol üstlenen dijitalleşme,  kırsal alanlardaki yaşamlara önemli katkı sağlıyor. Tarımda dijitalleşme birçok konuda avantajlı olduğu gibi hem verimin hem de kalitenin artışında da önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni uygulama ile üretici birkaç dakikada, alacağı desteği ve nereye ne ekeceği gibi soruların cevabına cep telefonu üzerinden erişebilecek.

Bakan Kirişci’nin dikkat çektiği önemli bir konu da, diğer kullanıcılar olarak adlandırdığı vatandaşında, uygulamaya erişebileceği, özellikle kurban bayramlarında alacakları hayvan hakkında gerekli bilgilere uygulama sayesinde ulaşabilecekleri yönünde ki açıklaması ise:

"Diğer kullanıcılar dediğimiz yani bilgi almak isteyen herkes uygulamayı kullanabilecek. İlçe bazlı ürün önerileri herkese açık. ÇKS belgesi alma menüsü kayıtlı olan çiftçilerimizin girebileceği bir alan. Destek menüsü bütün herkese açık. Hayvansal üretimle ilgili menüde 7 tane alt menü var, burada da herkese açık menüler var, mesela küpe sorgulama herkese açık. Destek takvimi menüsünde ise verilecek desteklerin tarihlerine ilişkin bilgiler yer alıyor.”

Tarımdaki bütün bu yatırımlar, çiftçinin üretimdeki bütün rakamlara direk ulaşabilmesi açısından tabii ki önemli, ancak burada üreticinin beyan üzere verdiği rakamlar çok önemli. Bununla ülke çapında nerede ne kadar hayvanımız var, küçükbaş büyükbaş ve nerede ne kadar bitkisel üretimimiz var, bütün bunları görme imkanımız doğuyor. Ancak burada beyan üzerine giden bu sistemde mutlaka bu bilgilerin gerçekliği denetlenmesi gereken bir durum. İl, İlçe Tarım Müdürlüklerine burada çok iş düşüyor. Denetim mekanizması çalışırsa, tarımda olsun, hayvancılıkta olsun, daha önünü gören bir ülke olur, çalışmalarımız ve planlarımız da bunun üzerinden yürür…

Zamandan tasarruf, maliyetinden tasarruf, bürokrasiden tasarruf… Daha ne olsun dersek yapılacak çok iş var tarımda ama şu anda  “TarımCebimde”  hadi hayırlı olsun…

Makale Yorumları

  • Mehmet05-01-2023 06:49

    Çok bir uygulama hayırlı olsun şimdiden inşallah

  • Sabiha04-01-2023 21:51

    20 yıldan beri ülkeyi uzaylılar yönettiği içintarımın ve hayvancılığın önemi yeni keşfediliyor.Önce öldür sonra keşfet politikası ,Atatürk'ün zırattçılar için kurduğu bankayı bile betoncuların hizmetine sunduklarını da biliyoruz.Oy kaygısıyla verilen sözlere kimsenin inanmadığı test edilmiştir.

  • Sabiha04-01-2023 21:51

    20 yıldan beri ülkeyi uzaylılar yönettiği içintarımın ve hayvancılığın önemi yeni keşfediliyor.Önce öldür sonra keşfet politikası ,Atatürk'ün zırattçılar için kurduğu bankayı bile betoncuların hizmetine sunduklarını da biliyoruz.Oy kaygısıyla verilen sözlere kimsenin inanmadığı test edilmiştir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar