Giresun’un yerel gazetesi Yeşilgiresun’un haberine göre Fiskobirlik, Giresun’daki taşınmazlarının satışına yönelik çalışmaları var. MHP milletvekili Ertuğrul Konal’ın da ne olursa olsun sattırmama konusunda önemli bir çıkışı oldu.
Bu olay belki de aysbergin görünen kısmı olabilir mi? Ya da zurnanın zırt dediği yer? Derviş yasalarıyla STK’ların mal varlıklarını, kazançlarını hazineye devretme kararından belki de en çok etkilenen birliklerin başında Fiskobirlik. Bugün sermayesi kalmayan birliğin yerine, TMO’nun fındık aldığı bir ortamda, yoksa şu mu denecek; “Fiskobirlik’e gerek yok artık nasılsa içi boşaldı kapatalım. Tasarruf tedbirlerinden olarak da satalım!” Yine deli sorular geliyor aklıma;
Fındık üreticileri için kurulan Fiskobirlik’in, kuruluşundan bu yana satılan taşınmazları nelerdi?
Bu Satışlardan elde edilen gelir nereye kullanıldı?
Bu satışlara rağmen neden birlik hâlâ ekonomi sıkıntı çekiyor?
Tasarrufu burada mı arıyoruz?
Üretimden tasarruf olur mu? Lütfen bu soruları daha da geç olmadan cevaplarını bulalım.
2007-2022 yılları arasında örneğin Ordu yağ tesisleri Altaş firmasına 51 milyon, Trabzon tesisleri 46 milyon, Fatsa tesisleri 22 milyona satılmış. Bunlar gibi onlarca yer var satılan! 2006 da alım yetkisi de TMO ya devredilmiş ise bu satışların geliri ne oldu diye sormak gerekmiyor mu?
Fiskobirlik’in önemini anlatmaya gerek var mı bilmiyorum ama yine de hatırlatalım. Türkiye’nin tarımda, belki de en önemli üretim kalemlerinden olan dünya birincisi fındığın üreticilerinin birliği! Üreticinin hakkını kollayacak, ürününü alacak, katma değerli mamul haline gelmesi sürecinde de doğal olarak önemli rol oynayacak bir kurum. Ancak yıllardır işlevini, ekonomik nedenlerden dolayı yerine getiremeyen bir birlik haline geldi. Şimdi “eğer haber doğru çıkarsa” merkez kaleyi de satacaklar! Kim alacak sorusunun da altını çizmeden geçemeyiz!
Çukobirlik’i kapattık. Pamuktaki durumumuz ortada. Fiskobirlik’te kapatırız fındıktaki durumumuz netleşir! Ne dersiniz? Hatırlatalım isterim. Fındıkta en büyük alıcı Ferrero firması da, kendine sözleşmeli özel üretim yapacak olan alanları köylüyle oluşturduğu bir dönemdeyiz. İhracatçı firmanın kimseye ihtiyacı kalmadığında ne olacak? Çukobirlik’ten, Fiskobirlik’ten sonra oldu olacak Pankobirliğin de neyi var neyi yok satalım tasarruf edelim mi ne dersiniz?
Bu işler birliklerin, kooperatiflerin bu kadar önem arz ettiği ortamda çok su götürür!
Cevap bekleyen çok soru var! Cevap gelir mi ne dersiniz?
Yorum Yazın