Pazarcık ve Elbistan depremleri sonrasında yaralar sarılmaya çalışılırken depremin tarımsal üretimin üzerindeki faturası da ortaya çıkmaya başladı. Tarımsal ihracatta önemli bir gelir sağlanan balıkçılık sektörünün depremle birlikte yaşadığı sorunlar ve alınan önlemler sektörün dünya pazarındaki yerini etkileyecek.
Harun Göksel Ankara…
Türkiye balıkçılık sektöründe her yıl gelişiyor. Net ihracat yapılan balıkçılık sektörü, denizlerde avcılık ve üreticiliğin yanında iç sularda da üretimin yapıldığı bir aşamada ilerliyor. Türkiye’nin dünyada üretilen 170 milyon tonluk balık sektöründe 800 bin ton yer aldığını yetiştiricilikte ise dünyada 18.sırada Avrupa’da lider konumda olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, bu yetiştiriciliğin yüzde 38’nin deprem bölgelerinde gerçekleştiğini kaydetti. Yılmaz ayrıca depremden etkilenen alabalık yetiştiricilerine yönelik destekler olduğunu da açıkladı.
Balıkçılık Üretimi Artıyor
Deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğini dikkate alarak politika geliştiren Su Ürünleri Genel Müdürlüğü olarak, “Su kaynaklarımızdan avcılık ve yetiştiricilik yoluyla son yıllarda ortalama yıllık 700-800 bin ton civarında su ürünleri üretimi yapılırken, 2022 yılında 800 bin ton civarında üretim gerçekleştirilmiştir. Avcılık üretimimizde yıldan yıla dalgalı bir üretim görülürken yetiştiricilik üretimimiz her geçen yıl daha da artmaktadır. 2021 yılında su ürünleri yetiştiricilik üretimimiz 471 bin tonun üzerinde gerçekleşmiş olup 2022 yılında üretimimiz ise yarım milyon ton üzerinde gerçekleşmiştir.” bilgisini verdi.
Türk Balıkçılığı Kalite Sunuyor
Üretim ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak, su ürünleri ihracatımızda da önemli bir artış görüldüğünü vurgulayan M. Nuri Yılmaz “2023 yılı ihracat hedefimiz olan 1 milyar Dolar’a 2019 yılında ulaşılmış olup, 2022 yılında su ürünleri ihracat hedefimiz 1,6 milyar dolar üzerinde gerçekleşmiştir. İthalatımız ise 300 milyon dolar civarında gerçekleşmiş olup, Ülkemiz su ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı pozisyonunu korumaya devam etmektedir dedi. Bu tutar toplam tarımsal hasılatımızın % 5,7 ‘sine karşılık gelmektedir. Ürünlerimiz sahip olduğu kalite, lezzet ve yüksek standart sebebiyle başta AB ülkeleri olmak üzere aralarında ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelerin bulunduğu 100 den fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Su ürünleri sektörü ülkemizin tanıtılmasına, istihdama ve cari açığın kapatılmasına katkı sağlayan önemli sektörlerden biri olmuştur.” şeklinde kaydetti.
Deprem Balık Yetiştiricilerini de Vurdu
11 ili etkileyen Pazarcık ve Elbistan depremlerinden bölgenin önemli gelir kaynaklarından bir olan iç su balık yetiştiriciliği de büyük ölçekte etkilendi. Sektöre destek açıklaması yapan M. Nuri Yılmaz “Ülkemizin su ürünleri yetiştiriciliğinin yaklaşık % 12’si deprem bölgesi illerinde yapılmaktadır. Tesislerin büyük çoğunluğunda alabalık üretimi yapılmaktadır. 2021 yılı verilerine göre, ülkemiz genelinde iç sularda yetiştiriciliği yapılan alabalığın % 38’i deprem bölgesi illerinde üretilmektedir. Deprem nedeniyle bölgede bulunan bazı su ürünleri tesisleri ciddi anlamda etkilenen tesisler mevcuttur. Deprem etkilenen alabalık yetiştiriciliği yapan üreticilere üretim planlamasına geçişi için destekleme ödemesi çalışmaları devam etmektedir.” diye vurguladı
Dünya Balıkçılık Sektörü
Dünya Su ürünleri üretiminin deniz ve iç sularda, avcılık ve yetiştiricilik yoluyla yapıldığını hatırlatan Yılmaz ,“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre; dünya su ürünleri avcılığı toplam üretimi son yıllarda 90 milyon tonun üzerinde, durağan bir seyir göstermekte, su ürünleri yetiştiricilik üretimi ise sürekli olarak artmaktadır. Dünya su ürünleri üretimi 2020 yılında 178 milyon ton olarak gerçekleşmiş; bu üretimin 90 milyon tonu (%52) avcılıktan, 87 milyon tonu (%48) yetiştiricilikten elde edilmiştir.” şeklinde sektöre ilişkin bilgileri paylaştı.
Türkiye Çipura ve Levrek Üretiminde Dünya Birincisi
Türkiye’nin özellikle su ürünleri yetiştiriciliğinde dünya genelinde iyi konumda olduğunun altını çizen Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı M. Nuri Yılmaz “AB ülkeleri ve yakın coğrafyamızdaki ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye yetiştiricilikte lider konumunu devam etmektedir. Türkiye, toplam yetiştiricilik üretiminde dünyada 18. sırasında, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında birinci sırada yer almaktadır. Çipura ve levrek yetiştiriciliğinde dünyada birinci, gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinde ikinci sıradadır.” diye kaydetti.
Yorum Yazın