TOFİDAS

Zirai Don Vuran Burdur'da Çiftçi İsyanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu olarak incelemelerde bulundukları Burdur'un Yeşilköy'ünde, zirai don nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan çiftçilerin dramını gözler önüne serdi. Üreticiler, mahsullerin tamamen yandığını, borçlarını ödeyemediklerini ve bahçelerini satmak zorunda kaldıklarını belirterek acil destek çağrısında bulundu.
Çim Sınırlayıcı

CHP Niğde Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve Zirai Don Araştırma Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, zirai donun vurduğu Burdur'un Yeşilköy'ünde çiftçilerle bir araya gelerek yaşanan dramı dinledi. Bölgenin meyvecilikte önemli bir konumda olduğunu belirten Gürer, "Burası meyveciliğin yaygın yapıldığı bir alan. Dondan önemli ölçüde etkilenmiş. Vişnesi, cevizi, elması gibi yurt dışına sattığı ürünler ile yurt içine pazara sunduğu ürünlerden dolayı büyük bir mağduriyet yaşıyorlar," ifadelerini kullandı.

"Hayatımda Böyle Bir Afet Görmedim, Destek Bekliyoruz"

Gürer'e dert yanan 72 yaşındaki bir üretici, bugüne kadar böyle bir doğa olayıyla hiç karşılaşmadığını belirterek, "Hiç, hiç karşılaşmadık. Olmadı da. Oldu da böyle bu şekilde hiç olmadı, çok mağdur durumdayız. Destek bekliyoruz" dedi. Başka bir üretici ise durumun vehametini şu sözlerle özetledi: "Geçim kaynağımız olan meyve ağacında ürün yok. Cepte para yok. Vallahi hazır varsa ondan, olmazsa bir şey yok. Veresiye ile yaşıyoruz şu anda." Üreticiler, vişne, elma, kiraz, ceviz, kayısı ve erik gibi tüm ürünlerinin dondan zarar gördüğünü dile getirdi.

TARSİM Kısmen Devrede: "Bir Miktar Ödeme Yapılacak"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in TARSİM'den destek alıp almadıklarını sorması üzerine bir üretici, "Şu ana kadar TARSİM incelemelerde bulundu. Bir kısmı TARSİM sigortası yaptıran... Onu da çiçek olduğu dönemde yoğun dolu oldu. O doluda kalan ürünü bitirdi. TARSİM de bir miktar bize bedel ödeyecek" bilgisini verdi.

İşletmeler Kapalı, İhracat Durdu, İşçi Yok

Bölgedeki üreticiler kadar, ürünleri depolayan ve sevk eden işletmeciler de büyük yara aldı. Bir işletmeci, "Biz vatandaşın, köylünün ürünlerini işletmemizde depoluyoruz. Aynı zamanda tüccarda mevcut olan vatandaşın malını depoya hem koyarak o an için hem de oradan sevkiyat yapıyoruz. Şimdi depoya konacak ürün yok. Depo yok. Şu anda depo kapalı" dedi. Normalde günlük 100-300 kişinin çalıştığı işletmelerin kapalı olduğunu belirten işletmeci, bölgede üretilen kaliteli sofralık ürünlerin ihracat ve iç pazara sunulamadığını vurguladı.

Sözlerini sürdüren işletmeci, "Yani şu anda esnaf olarak ilaç, gübre verenler parasını almakta zorlandığı için mağdur. İşletmeci olanlar, soğuk hava deposunda çalışanı, tarım işçileri, hasat yapanı mağdur. Dalda ürün yok, üretici mağdur. Şu anda destek yok. Yani işletmede ürün olmadığı için işletmeye mal gelmedi" diyerek zincirleme etkiyi gözler önüne serdi.

"Destek Yok, Borç Var, Bahçeler Satışta"

Ömer Fethi Gürer'in kredi desteği sağlanıp sağlanmadığı sorusuna üreticilerden net bir "Hayır. İşletme olarak öyle bir şey yok" yanıtı geldi. Bölgede herkesin banka borcu olduğunu belirten üreticiler, borçlarını nasıl ödeyeceklerini bilemediklerini ve çare olarak arazilerini satışa çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade etti: "Bahçe vardı, onu satayım diyor. Devletimizden destek bekliyoruz. Destek alamazsak arazimizi satışa çıkaracağız."

Gürer'in "Nasıl geçim sağlayacaksınız? Bahçeyi satmak zorunda mı kaldınız borçlardan dolayı?" sorusu üzerine bir üretici, "Borçlardan dolayı bahçeyi satışa çıkardım. Çünkü ürün yok. Para ödeyemeyeceğim. İcra geleceğini düşünerek 'bahçeyi mi satayım?' dedim. Yani onun hazırlığını yapıyorum" ifadeleriyle içinde bulunduğu çaresizliği anlattı.

Gürer'den Acil Çağrı: "Kasım Beklenmemeli, Borçlar Ertelenmeli, Faizler Silinmeli"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan bu vahim tablonun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Gürer, "Yapılması gereken, acil olanı Kasım ayına beklemeden çiftçilerimize mutlak surette uğradıkları zarar ziyan da değerlendirilerek destek verilmeli. Bu desteğin, kredilerin ek kredi sağlanmasının ötesinde mutlak surette mevcuttaki kredi borçları en az 3 yıl süreyle ötelenmeli. Faizler silinmeli" dedi. Destek olmazsa gelecek yılda bahçelere bakım yapma şanslarının olmadığını belirten Gürer, esnaf, işletmeci ve ihracatçıların da sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.

TBMM Zirai Don Komisyonu olarak bugüne kadar Malatya, Adıyaman, K. Maraş, Mersin, Adana, Niğde, Karaman, Kayseri, Ordu, Giresun, Amasya, Tokat, Düzce, Burdur ve Isparta illerinde yerinde incelemeler yaptıklarını hatırlatan Gürer, Burdur'da düzenlenen çalıştayda çok yönlü sorunların ele alındığını kaydetti. Gürer, illerde vali ve İl Tarım bürokratları, TARSİM yetkilileri, oda, dernek, birlik başkanları ile görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu ile Meclis Zirai Don Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Çiftçi Kayıt Sistemi ile TARSİM sigortası olan çiftçiler dışında, bahçede tarlada ürünü don, dolu, kuraklıktan etkilenen tüm çiftçilerin kredi borçlarının en az üç yıl süre ile ötelenmesini, faizlerinin silinmesini ve ek kredi verilmesini talep etti.

Bölge çiftçileri ise, "Bahçelerde ürün yok, çiftçide para yok. Bahçeler bakım ister; gübre fiyatları uçtu, ilaç fiyatları katladı. Bahçede ürün yok diye veresiye satış durdu. Çiftçi ne yapacağını bilmez hâlde. Acil destek sağlanmalıdır. Kasıma kadar dayanacak güç çiftçide yok" diyerek acil çözüm beklediklerini yinelediler.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ege’den ABD’ye Lezzet Köprüsü: Summer Fancy Food Fuarı’nda Türk Ürünleri TanıtıldıÖnceki Haber

Ege’den ABD’ye Lezzet Köprüsü: Summer Fa...

Bakan Yumaklı: “Hükümlülere Tarım Eğitimi ve İstihdamla Topluma Kazandırıyoruz!”Sonraki Haber

Bakan Yumaklı: “Hükümlülere Tarım Eğitim...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar