
Türkiye'nin dünya lideri olduğu kiraz ihracatı, 2025 yılında Mart ve Nisan aylarında yaşanan zirai don nedeniyle büyük darbe aldı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, 2024'te 67 bin ton olan kiraz ihracatının bu yıl 6 bin tona düştüğünü açıkladı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2025 yılının ilk yarısında ihracatlarının yüzde 9 düşüşle 560 milyon dolara gerilediğini duyurdu. Bu düşüşün ana nedeninin Mart ve Nisan aylarında yaşanan zirai don olduğunu belirten Uçak, özellikle kiraz rekoltesinde yüzde 90'lara varan bir kayıp yaşandığını ifade etti.
Kiraz İhracatında %90 Kayıp
Uçak, "Özellikle üretiminde dünya birincisi olduğumuz kiraz rekoltesinde zirai don sebebiyle yüzde 90'lara kadar yaşanan kayıp, ihracatımızın azalmasında önemli etki sahibi oldu. Geçen sene 67 bin ton ihracat yaptığımız kiraz ihracatında bu sezon 6 bin ton civarındayız. Artık sezon da sona erdi diyebiliriz. Yaşanan kaybı ihracattaki azalmadan da görebilirsiniz. Allah bir daha böyle bir felaketi bir daha üreticimize ve ihracatçımıza yaşatmasın. Gerçekten çok zor bir dönemden geçtik" dedi.
Eximbank'tan Kredi Erteleme Talebi
Zirai don nedeniyle yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri işletmelerinin 2025 yılında düşük kapasiteyle çalışmak zorunda kalacaklarına dikkat çeken Uçak, Eximbank'ın zirai don sebebiyle kredi borçlarını ertelemesi için girişimde bulunduklarını paylaştı. Uçak, "Umarım yakın zamanda bu girişimlerimiz sonuçlarını verecektir" ifadelerini kullandı.
Domates ve Biber Turşuları İhracatta Öne Çıktı
2025 yılının ilk yarısında taze meyve sebze ihracatında domatesin 39 milyon dolarlık ihracatla kirazı geçerek ilk sıraya yükseldiğini belirten Uçak, domates ihracatının yüzde 19 arttığını kaydetti. Kiraz ihracatı ise yüzde 57'lik düşüşle 37 milyon dolardan 16 milyon dolara geriledi. Bu ürünleri 14 milyon dolarla hurma, 8,5 milyon dolarla mandalina, 7,6 milyon dolarla şeftali ve nektarin takip etti.
Ege Bölgesi'nin Türkiye'de lider olduğu meyve sebze mamulleri ihracatında biber turşularının 69 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını aktaran Uçak, kuru domates ihracatından 58,5 milyon dolar, kornişon turşuları ihracatından da 49 milyon dolar dövizin Türkiye'ye kazandırıldığını bildirdi.
Yaş Meyve Sebzede Rusya, Mamulde ABD Lider
2025 yılının ilk yarısında en çok ihracat yapılan ülkeler hakkında da bilgi veren Uçak, yaş meyve sebze ihracatında Rusya Federasyonu'nun 32 milyon dolarlık taleple liderliğini sürdürdüğünü ifade etti. Almanya'ya 13,5 milyon dolarlık, Ukrayna'ya 12,5 milyon dolarlık taze meyve sebze ihraç edildiği belirtildi. Meyve sebze mamulleri ihracatında ise Amerika Birleşik Devletleri'ne 81 milyon dolarlık ihracatla birinci sırada yer aldığı, ikinci sırada 75 milyon dolarla Almanya'nın, üçüncü sırada 42 milyon dolarla İngiltere'nin bulunduğu kaydedildi.
Orman Yangınları Ekosistem Üzerinde Büyük Tahribat Yaratıyor
Son günlerde İzmir ve çevresinde yaşanan yangınlardan duyduğu üzüntüyü de paylaşan Uçak, "Maalesef her yıl böyle felaketleri yaşar olduk, bu yangınlar doğal ekosistem üzerinde çok büyük tahribat bırakıyor. Belki 30-40 yıl sonra yeniden yeşertebileceğimiz ormanlarımızın da yok olması bizleri derinden üzüyor" şeklinde konuştu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın