Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarından Ziraat Bankası her yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçiye sahip çıktı. Bankanın yılın ilk yarısında verdiği tarım kredisi portföy büyüklüğü 30 milyar lirayı aştı.
Yaşanan küresel ısınma ve ekonomik krizler sonucunda gıda fiyatlarındaki artışlar, değişen beslenme alışkanlıkları, kaliteli ve güvenilir gıda sağlanmasına yönelik farklılaşan talepler tarım sektörünün stratejik önemini her geçen gün artırıyor. Türkiye için kritik öneme sahip bir sektör olan tarımın bu önemi önümüzdeki dönemde de yükselmeye devam edecek, bankacılık sektöründe tarımın finansmanına yönelik faaliyet gösteren aktör sayısı ve kullandırılan kredi tutarı ile ürün çeşitliliği giderek çoğalacak. Tarımın gelecekte enerji kadar önemli bir iş kolu olacağı öngörüsüyle tarım sektöründe faaliyet gösteren müşterilerine destek olmaya devam eden Ziraat Bankası'nda 2015 yılının ilk yarısında sektöre yönelik kredi portföy büyüklüğü 30 milyar TL’yi aştı. Bitkisel üretimde 191, hayvansal üretimde 43, su ürünlerinde 33 olmak üzere toplam 267 farklı konuda kredilendirme yapıldı.
YÜZDE 100 FAİZ İNDİRİMİ
Her üretim konusuna, kendisine özel koşullarla finansman imkânı sunduklarını belirten Ziraat Bankası Tarımsal Bankacılık Bölüm Başkanı Burak Kantoğlu, “Tarımsal üretim faaliyetlerinin tamamını kapsayan faiz indirimli kredi ürünleri ile müşterilerine, üretim konuları bazında belirlenen limitler dahilinde yüzde 100 ila yüzde 25 oranında faiz indirimi yapmak suretiyle yüzde 0 ila yüzde 8,25 arasında değişen faiz oranlarıyla kendi kaynaklarımızı kullanarak finansman olanağı sağlıyoruz” dedi.
5 FARKLI VADE VE FAİZ ORANI
Ziraat, sektöre özel tasarladığı Başakkart’ta bitkisel üretim, seracılık, süt hayvancılığı gibi 5 farklı üretim konusunda, 5 farklı vade ve faiz oranı ile tahsis ettiğimiz tarım kredilerini tek bir kartla ilişkilendirebiliyor. “Müşterileri Başakkart’a yüklenen kredi limitlerini 7 gün 24 saat ATM’lerimizden nakit çekebiliyor” diyen Kantoğlu, “Veya Başakkart üye işyerlerinden mazot, gübre, tohum, zirai ilaç, vb. tarımsal girdileri satın almak için kullanabiliyor.
5 YIL YAPILANDIRMA
Tarımsal üretim faaliyetlerine devam eden, ancak tabii afet, maliyet artışı-gelir azalışı gibi etkenler nedeniyle nakit akışı bozulan ve kredi geri ödemesini vadesinde yapamayan veya ödeme güçlüğü yaşaması muhtemel müşterilerine likidite gücü kazandırmak için yaptıklarından bahseden Kantoğlu, “Mevcut borçlarını 5 yıla kadar yapılandırarak, uzun ve esnek vadeler ile rahatlıkla geri ödeme ve tarımsal üretim faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak için ilave işletme kredisi kullanma olanağı sağlıyoruz” dedi.
Yorum Yazın