Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin üreticilerini ilgilendiren önemli bir duyuruyla çiftçilere yönelik bilgilendirme yapmıştır. Bu duyuru, zeytin bahçelerinde Zeytin Güvesi zararlısının meyve nesline karşı alınması gereken önlemleri içermektedir.
İlaçlama Tarihleri ve Önemli Noktalar:
İlçemizin ova kesimindeki mahallelerde 1-4 Haziran, yüksek rakımlı mahallelerde ise 8-11 Haziran tarihleri arasında Zeytin Güvesi meyve nesline ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlama yapılması gerekmektedir.
İlaçlamaların günün akşam saatlerinde ve rüzgarsız havada gerçekleştirilmesi, mücadelenin başarısını artıracaktır.
İlaçlama için kullanılacak bitki koruma ürününün (zirai ilacın) ambalajı ve etiketi üzerinde Zeytin Güvesi meyve nesline ruhsatlı olduğunun kontrol edilmesi önemlidir.
Saha Çalışmalarında Tespit Edilen Hususlar:
Zeytin bahçelerinde çiçeklenme dönemi sona ermiş ve meyve tutumu tamamlanmıştır. Halkalı Leke Hastalığı, özellikle Domat ve Edremit çeşidi zeytin ağaçlarında fazla yaprak dökümüne neden olmuş ve bu durum meyve tutumunu olumsuz etkilemiştir.
Düzenli budama, gübreleme ve hastalık-zararlı mücadelesi yapılan zeytinliklerde meyve tutumu yüksektir.
Zeytin Halkalı Leke Hastalığı mücadelesinde ilaçlamanın tek başına yetersiz kaldığı, gübreleme ve budamanın başarıda önemli rol oynadığı gözlemlenmiştir.
Zeytin Pamuklu Biti zararlısı, çiçeklenme öncesinde yoğun olarak görülmüş ve mücadele edilmeyen alanlarda meyve tutumunu olumsuz etkilemiştir.
Zeytin budamasında gereğinden fazla kalın dal bırakılan ağaçlarda çiçeklenme ve meyve tutumu düşüktür.
İlkbahar yağışları göz önüne alındığında, sulama imkanı olan üreticilerin meyve tutumu sonrası bitki besleme ürünleri ile birlikte sulama yapmaları tavsiye edilmektedir.
Zeytin Güvesi ve Yaşam Döngüsü:
Zeytin Güvesi yılda 3 nesil verir ve her nesil zeytin ağacının farklı fenolojik dönemlerinde zararlı olur.
Zararlının çiçek nesli, Mayıs sonu ile Haziran başlarında zeytin danelerine yumurta bırakır. Larvalar, zeytin meyvesine girerek çekirdek içine doğru yol alır ve "Karabiber Dökümü"ne neden olur.
Zeytin çekirdeği içine giren larvalar, olgunlaşarak pupa olurlar ve ergin kelebekler Eylül-Aralık ayları arasında çıkarlar.
Yaprak nesli erginleri ise Nisan-Mayıs aylarında zeytin çiçeklerine yumurta bırakır ve yaşam döngüsü böylece devam eder.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın