Dünyada 17 Milyon Ton üretime sahip tritikale bitkisinin, Türkiye’de 371 bin dekar alanda üretimi yapılmakta. Verilere göre ülkemizde henüz yolun başında olan bu bitkinin potansiyeli çok yüksek.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklamalarına göre verimli olmayan arazilerde de tritikale yetiştirilmeli. Özellikle elverişsiz diye üretimden vazgeçilmemeli ve bir dönüm tarım alanının bile boş bırakılmamalı. Buna binaen, ürünün yetişemediği tarım alanı neredeyse yok denecek kadar az.
“Yem Bitkisine İhtiyaç Fazla”
Konya Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Konya’da buğday, arpa ve mısır alanları haricinde tritikale üretiminin hızla arttığını belirtti. Ali Ataiyibiner; “Biz çiftçilerimize bu ürünü ekmelerini tavsiye ediyoruz. Tarla günleri düzenleyerek tritikale üretiminin yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Konya bölgesinde hayvancılık hızla gelişiyor. Dolayısıyla yem bitkisine ihtiyaç söz konusu. Tritikale bitkisi ağırlıklı olarak yeşil hasadı yapılıp kurutularak hayvan yemi haline getiriliyor. Kuru yonca ve fiğ ile karıştırılıp ekmek yapımında da kullanılıyor. Biz bu ürünün çiftçiler için iyi bir fırsat olduğunu söylüyoruz.” sözleri ile tritikale bitkisinin üretimine verdikleri önemi dile getirdi.
Maliyeti Düşük, Üretimi Kolay
Tritikale buğdayla çavdarın melezlenmesi ile elde edilmiş bir buğdaygiller bitkisidir. Türkiye’de ağırlıklı olarak yem kategorisinde üretilen tritikalenin başta Konya olmak üzere, Ankara Polatlı, Çukurova ve Trakya’da ekim alanları bulunmaktadır. Ekmeklik un olarak da kullanımı artan tritikale üretimi için dekar başına yüzde yüz kar etmeniz mümkün.
Yorum Yazın