Yuntdağı’nda tarımsal çeşitliliği arttırmak için atağa geçen Yunusemre Belediyesi, aşılama çalışmalarında büyük başarı yakaladı.
Yuntdağı’nda tarımsal çeşitliliği arttırmak için atağa geçen Yunusemre Belediyesi, aşılama çalışmalarında büyük başarı yakaladı. Bölgede onlarca dönüm arazide menengiç ağaçlarına antepfıstığı aşılanırken; Yuntdağı ürün kalitesiyle Gaziantep’e rakip olmaya hazırlanıyor.
Yuntdağı’nda bölge halkının ekonomik düzeyini yükseltmek, tarımsal ürün çeşitliliğini arttırmak amacıyla çeşitli projeleri bir bir hayata geçiren Yunusemre Belediyesi, aşılama çalışmalarıyla üreticilerin yüzünü güldürdü. Çalışmalar kapsamında Otmanlar ve Türkmenler Mahallesi’nde 800 yabani ahlat üzerine armut aşısı, bin 700 badem, 3 bin 750 ceviz ve 50 antepfıstığı fidanı, Maldan, Uzunlar Süngüllü, Dazyurt, Durasıllı, Şamar, Pelitalan, İlyasçılar, Türkmen, Akçaköy ve Örselli mahallelerinde toplam 35 bin 100 göz olmak üzere yaklaşık 8 bin 750 menengiç ağacına antepfıstığı aşılaması yapıldı.
10 MAHALLEDE AŞILAMA ÇALIŞMASI YAPILDI
Akçaköy’de gerçekleştirilen aşılama çalışmaları ile aşılanan ağaçlardaki verimi yerinde inceleyen Kırsal Hizmetler Müdürü Ramiz Çoban, çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2015 yılında 5 bin 800 menengiç ağacına 29 bin göz antepfıstığı aşılandığını, bu sayının 2016 yılı itibariyle arttığını anlatan Çoban, “Yunusemre Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü olarak ilçe sınırlarımız içerisinde kalan yabani menengiç ağaçlarını her yıl aşılıyoruz. Belediyemizin desteği ile yapılan bu aşılamalarda kontrolleri İlçe Tarım Müdürlükleri yapmaktadır. Bu sene itibariyle 10 mahallede bu aşılama çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Şuan incelemede bulunduğumuz Akçaköy, İlyasçılar ve Maldan Mahallesi, antepfıstığının en yoğun olduğu bölgeler” diye konuştu.
ÇİFTÇİLERİ UYARDI
Aşılanan ağaçlardan yaklaşık yüzde 80’in tuttuğuna vurgu yapan Kırsal Hizmetler Müdürü, aşılamada izlenecek yol konusunda üreticileri uyararak şunları söyledi: “Çiftçilerimizden belediye tarafından yapılan aşılamaların 10-15 gün sonra iplerinin çözülmesini rica ediyoruz. İpler çözülmediği takdirde gözler patlayamaz ve aşıdan verimli sonuç alınmaz. Çiftçilerimizden aşılamadan sonra ipleri çözmelerini rica ediyoruz. Gelecek sene itibariyle aşılama noktasından 30-40 cm üzerinden budama yapmalarını istiyoruz. Bu şekilde yapıldığı takdirde aşılamadan daha iyi sonuç alırız”
ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERDİ
Akçaköy Muhtarı Adil Kızıl ise antepfıstığından verim almaya başladıklarını dile getirerek çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. Muhtar Kızıl, “Yunusemre Belediye Başkanımız kırsal mahallelerimize güzel hizmetler sunuyor. Yapılan hizmetten dolayı çok memnunuz. Yunusemre Belediyesinin aşılama projesi mahallemizde meyvesini veriyor. Bu aşılama çalışmaları sayesinde mahallemizde verim artıyor ve ekonomik anlamda fayda sağlanıyor”
Yorum Yazın