ABD’li araştırmacılar patatesin DNA’sında bulunan moleküler belirleyiciyi buldu. Bu buluş çürümeye dayanıklı yüksek kalsiyumlu patates çeşitlerinin geliştirilmesini sağlayacak.
ABD’nin Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yabani patatesler üzerine çalışan araştırmacılar, patateste kalsiyum değerlerini belirleyen genetik özellikleri keşfetti. Bu bilgi sayesinde yakın zamanda yüksek kalsiyumlu patates çeşitleri geliştirmek mümkün olacak.
Erken çürüme ve oyukların nedeni
Kalsiyum eksikliği patateslerde erken çürüme ve yumru içinde oyuk ve siyah bölgelere neden oluyor. Bu da ürünün kalitesini ve pazar değerini düşürüyor. ABD Tarım Bakanlığı ve Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacılarından oluşan ekip ise Güney Amerika’da sürdürdükleri araştırmada pazardaki çeşitlere oranda tam 7 kat daha fazla kalsiyum içeren yabani patateslere ulaştı.
DNA’daki şifre çözüldü
Yüksek kalsiyumlu yabani çeşitlerle düşük kalsiyumlu çeşitlerin melezlenmesiyle bitkinin doğal DNA’sında yer alan moleküler belirleyici (meloküler markör) ortaya çıkarılmış oldu. Bu modelin ortaya konulmasıyla da bitkinin kalsiyum özellikleri üzerine önemli verilere ulaşıldı.
Yüksek kalsiyumlu çeşitler geliştirilebilecek
Araştırmacılardan Shelly Jansky, “Bu belirleyicinin bulunması yüksek kalsiyumlu yumruları olan patates çeşitleri ıslah etmemizi sağlayacak” diyor. Yong Suk Chung ise, “Islah çalışmalarında geliştirilen her bir fidenin moleküler belirleyicisini kontrol etmemiz mümkün olacak. Böylece yeni çeşitler geliştirirken emek ve zamandan da büyük oranda tasarruf sağlanmış olacak” diye konuşuyor.
Yorum Yazın