Şekerbank

Yılda 750 ton süt, 12 ton peynir üretiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yılda 750 ton süt, 12 ton peynir üretiyor
Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı kırsal Zeytinli Mahallesi'nde, gıda mühendisi ve kimyager iki arkadaşın 1,5 yıl önce kurduğu çiftlikte, başlangıçta 20 olan süt verimi yüksek "Saanen" ırkı keçi sayısı 100'e ulaştı

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı kırsal Zeytinli Mahallesi'nde krediyle kurdukları keçi çiftliği, gıda mühendisi ve kimyager iki arkadaşın hayatını değiştirdi.

Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra köy ortamında hiç bulunmadıkları halde 1,5 yıl önce keçi ve süt üretim çiftliği kurmaya karar veren kimyager Cansu Cansunal (36) ve gıda mühendisi Ozan Ektik'in (36), başlangıçta sayısı 20 olan süt verimi yüksek "Saanen" ırkı keçileri 100'e ulaştı.

Yılda 750 ton süt, 12 ton peynir üreten genç girişimciler, bu işi yapmak isteyenlerle deneyimlerini paylaşabileceklerini söylüyor.

Çiftliğin ortaklarından kimyager Cansu Cansunal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keçi çiftliğini, üniversiteden arkadaşı Ozan Ektik ile 1,5 sene önce kurduklarını belirterek, daha önce başka işler yaptıklarını, hatta ticaretle uğraştıklarını anlattı.

En sonunda böyle bir çiftlik kurmaya karar verdiklerini, süt veriminin yüksek olması nedeniyle "Saanen" ırkını tercih ettiklerini anlatan Cansunal, "Saanen ırkı keçiler günde minimum 3 litre süt verir. Altı litre, 7 litreye kadar çıktığı olur." diye konuştu.

- "Süt rekoltemiz yıllık 750 ton civarında"

Cansunal, bu işe girerken Ziraat Bankası'ndan 5 yıl vadeli ve sıfır faizli hayvancılık kredisi kullandıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Süt rekoltemiz yıllık 750 ton civarında. Bu süte, özellikle yaşlılar, bebekler ve kanser hastaları ilgi gösteriyor. Doktor tavsiyesiyle bize gelenler var. Piyasadaki keçi sütlerinin içinde mutlaka inek ve koyun sütü karıştırılır, bizim sütümüz tamamen katkısızdır. Biz, sütten ve peynirden hiç yağ almıyoruz. Olduğu gibi kendi yağıyla üretim yapıyoruz. Bu nedenle peynirimiz piyasadakilere göre çok yumuşaktır. Aylık şu anki peynir üretimimiz 1 tondur."

- "Bir sene içerisinde 100 civarında hayvanımız oldu"

Ozan Ektik de işin içine girdikten sonra keyif almaya başladıklarını, hatta çiftlikte gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

Bir çobanlarının olmadığını, keçilerle kendilerinin ilgilendiklerini ifade eden Ektik, şunları kaydetti:

"Şu an keyifli bir şekilde işe devam ediyoruz. Başta, karlı amaçlı başladık. İş, kardan çok zevke dönüştü. Bir yıl içinde ideal sürüye ulaşabildik. Bir keçimiz günde ortalama 3 litre süt veriyor. Sürü ortalaması 3 litreyi yakalayan işletmeler iyi bir işletme olarak adlandırılır. Bir sene içerisinde 100 civarında hayvanımız oldu. Yaklaşık ikişer yavru doğurdular. Yavruların erkek olanlarının bir kısmını sattık. Şu an dişi oğlaklarımız mevcut elimizde. İlk girdiğimizde hayvancılık kökenli olmadığımız için insanlar bize yadırgadı. Yapamayacağımızı, kesinlikle çoban almamızı söylemişlerdi. Biz keyifle yapıyoruz. Başarılı olduğumuzu düşünüyoruz."

Ektik, Türkiye'de genellikle kapalı sistemin uygulandığını belirterek, "Biz açık sistem yapıyoruz. Şu ana kadar oğlak ölümümüz çok az. Yani soğuk havada doğan hayvanın daha sağlıklı olabileceğiniz düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Çiftliklerini daha da geliştireceklerini vurgulayan genç girişimciler, keçi sucuğu üretimi için çalışmalar yaptıklarını da belirtti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Meteoroloji Saat Verdi! Yarın GeliyorÖnceki Haber

Meteoroloji Saat Verdi! Yarın Geliyor

Bakan Çelik: Türkiye, tarım alanında çok ciddi mesafeler kat ettiSonraki Haber

Bakan Çelik: Türkiye, tarım alanında çok...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar