Burdur'da İşkur, Halk Eğitim Merkezi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile Tefenni ilçesi Yeşilköy’de 73 üreticinin katılımıyla İyi Tarım Uygulamaları kursu düzenlendi.
84 saatlik kursta İyi Tarım Uygulamaları, İş Sağlığı Güvenliği, Risk Analizi, Bitki Sağlığı, Bitkisel Üretimde Kontrol Noktaları, Uygunluk Kriterleri, Gübreleme ve Sulama Teknikleri konularına yer verilecek.
İyi Tarım Uygulamaları tarımsal verim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı, verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren, çalışan refahını gözeten bir üretim modeli.
Yeşilköy üreticileri; “Yıllık 4000 bin ton elma üretiyoruz. Elmamızın tadı, aroması ile zaten markalaşmış durumda. Biz bundan sonrası için dünya standartları ile yarış halindeyiz. Bunun içinde ülkemizde ve dünyada kabul görmüş dünya standartlarına uygun sertifikalı üretim yaparak pazara sertifika güvencesi ile ürün sunmak istiyoruz.” dediler.
Ziraat Mühendisi Neşe SEVİNÇ ve Leman ÇETİNKOL tarafından verilen kursta kursiyerler aynı zamanda Kalite Yönetim Sistemi oluşturmak içinde farklı tekniklerle İTU’ya hazırlanıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Oktay DARCAN konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Toprağa ekim süreci öncesinden nihai ürün sürecine kadar tüm üretim sürecini kapsayan güvenli gıda, hayvan refahı, çevre koruma işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlayacak sertifikalı modele geçmeleri üreticimizin ne denli bilinçli olduğunun göstergesidir.
Tarımsal üretimde ancak yeni standartlara uygun üretim yapanların söz sahibi olabileceklerini ve tüketicinin de tedarikçilerin de artık müşterilere sertifika güvencesiyle ürün sunmaya yönelik bir dönemdeyiz. “ dedi.
Yorum Yazın