Avrupa Birliğinin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programının (IPARD) Türkiye’deki uygulayıcısı olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD uygulamaları değerlendirme toplantılarının 7.’si olan “Yenilenebilir Enerji Sektörü” çalıştayı Ankara’da gerçekleştirildi.
Avrupa Birliğinin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programının (IPARD) Türkiye’deki uygulayıcısı olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD uygulamaları değerlendirme toplantılarının 7.’si olan “Yenilenebilir Enerji Sektörü” çalıştayı Ankara’da gerçekleştirildi.
3 Aralık Perşembe günü Ankara Holiday Inn Otel’de düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, uygulamaya başlayacakları IPARD II Programı ile ilk defa ciddi anlamda yenilenebilir enerji alanına el attıklarını ve bu sebeple ilgili tüm tarafları bir araya getirerek görüş alış-verişinde bulunmayı hedeflediklerini söyledi.
Nazlı, TKDK'nın destek kapsamında gerçekleştirilen yenilenebilir enerji yatırımlarının işletmenin veya tesisin kendi elektrik tüketimini karşılayabilmesine yönelik olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar yaklaşık 11 bin projede sözleşme imzaladık. Bu projelerin yaklaşık yatırım tutarının 6 milyar lira civarında ve bunun 3,3 milyar lirası hibe ile karşılandı. IPARD II Programı'na da bu ayın sonuna doğru başlanmasını planlıyoruz. Bu kapsamında 3 milyar 440 milyon 473 bin lira hibe desteği verilecek."
Enerji sektörünün tarım alanında yeni olmasına rağmen, tarım dışı sektörlerin tarıma katkı yapacak şekilde bir araya gelmesi ile sürdürülebilir kalkınma, göçün önlenmesi, geçim düzeyinin ve yaşam kalitesinin arttırılmasına yardımcı olacağını ifade eden Nazlı, şu ana kadar Koordinatörlüğümüzün olduğu 42 ilde bu alanda önemli destekler sağlamayı planladıklarını aktardı.
Enerji sektöründen faydalanarak kırsal alanlarda sürdürülebilir yatırımlar hayata geçirmek istediklerini ifade eden Nazlı, enerji ile kırsal kalkınma arasındaki bağlantının kurulması gerektiğini kaydederek, tarım sektörü içerisinde yenilenebilir enerji sektörünü üç basamakta entegre edeceklerini söyledi.
İlk olarak 11 bine yakın projede kendi enerjisini rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak projelerin mali açıdan destekleneceğini vurgulayan Nazlı, ikinci basamakta müstakil bir destek alanı olarak gerçek ve tüzel kişilere ve üçüncü olarak da nüfusu 10 binin altında olan belediyelerin 1 megavat altındaki enerji üretimleri için destek sağlanacağının altını çizdi.
TKDK Başkanı Nazlı’nın konuşmasının ardından söz alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurul üyesi Fazıl Şenel, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun bugüne kadar kırsal alanlarda hayata geçmiş olan yatırımlara vermiş olduğu destekleri yakinen takip ediyoruz. TKDK’nın bu süreçteki katkılarını taktirle karşılıyoruz. Ülkemiz açısından çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirtmek isterim. TKDK’nın yenilenebilir enerji alanında vereceği hibe ile kırsalda büyük bir hareketlenme olacağını düşünüyoruz. EPDK olarak bu süreçte kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Zafer Demircan da Türkiye'nin kalkınmaya ihtiyacı olduğunu ve enerji ile kalkınmanın doğrudan ilişkili olduğunu söyleyerek, "Genel ekonomide yüzde 4 büyüyecekseniz enerjide yüzde 6 büyümelisiniz" dedi.
Demircan tarımsal kesimi enerji yatırımcısı haline dönüştürmek istemediklerini çünkü onların var olma sebeplerinin farklı olduğuna dikkati çekerek, "TKDK Başkanımız Sayın Nazlı’nın da vurguladığı gibi kırsal alandaki vatandaşlarımıza enerjiyi tamamlayıcı bir yardım aracı olarak sunağız." ifadesini kullandı.
Toplantıya EPDK kurul üyesi Fazıl Şenel ve Enerji İşleri Genel Müdürü Zafer Demircan’ın yanı sıra Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Balanuye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. İlkay Kılıç ile birlikte yenilenebilir enerji ile ilgili STK temsilcileri, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler, IPARD Programının uygulandığı illerimizden faydalanıcılar ve tedarikçi temsilcileri ile Kurumumuz ilgili personeli katılım sağlamıştır.
Yorum Yazın