Şekerbank

Yeni Tarımsal Destekleme Modeli Belli Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Tarımsal Destekleme Modeli Belli Oldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Kerim Üstün Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonuna yaptığı sunumda 2017 yılı desteklemeler hakkında açıklama yaptı.

Strateji Geliştirme Başkanı Kerim Üstün yaptığı açıklamada; “2017 yılında havza bazlı bitkisel üretim desteğine geçilecek. Bu desteğin getireceklerini ben sizlerle paylaşayım, mevcut durum zaten malumunuz. Öncelikli olarak, 19 ürün için verimlerine göre belirlenecek havzalarda ekim alanı bazında destekleme yapılacak, su kısıtı gözetilecek, destekleme kalemleri basit ve sade olacak ve burada bürokrasi azaltılarak çiftçilerimize gerçekten ciddi bir rahatlama sağlamayı hedefliyoruz.  Ekim nöbeti gözetilecek, destekler orta vadeli mali plana uygun olarak üç yıllık planlanacak ve açıklanacak. Bu sayede çiftçilerimiz, ne ürettiğinde hangi desteği alacağını üç yıllık bir periyotta, bir perspektifte görüp planlamasını buna göre yapacak. Bu şekildeki yapacağımız destekleme ödemesi AB ve DTÖ normlarına daha yakınlaştırıcı bir destek ödemesi olacak. Yine, arz açığı olan ve stratejik ürünleri verimli olduğu havzada daha fazla destek ödemesi yapacağız. Desteklemeler yılda 2 defa ödenecek, bu da çiftçilerimizi rahatlatacak, hangi tarihte ne kadar destek aldığını bilip planlamasını, bütçesini ona göre ayarlama imkânı bulacak efendim.

Bu kapsamda Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar, iklim, su kısıtı,  veri, arazi yapısı gibi birçok bileşeni değerlendirerek Türkiye’ yi 30 tarım havzasına böldük. İnşallah, 2017 yılında desteklememizi bu havzalar için ödeyip, ürünler en verimli şekilde hangi havzada yetişiyorsa ona göre destekleyeceğiz. Havza bazında desteklenecek ürünlere baktığımız zaman, 17 ürün var burada bizim için stratejik olan ürünler. Bunlar yansıda görülüyor, tek tek okumayacağım; arpa, buğday, çeltik, çavdar, yem bitkileri gibi. Buraya fındık ve yem bitkilerini ekledik.

Bu desteklere ilişkin verilme kriterleri olarak şunları sizinle paylaşabilirim: Bakanlığın ilgili kayıt sistemine kayıtlı olması çiftçinin,  o ürünün Bakanlıkça belirlenmiş havzada üretilmesi, ürün bazlı ödemeden alan bazlı ödemeye geçilmesi, yine burada verim dikkate alınarak ödeme miktarı tespiti, fındık ve yem bitkilerinin bu sisteme dâhil olması,  tarla bitkilerinde ekim nöbeti uygulanması -burası çok önemli- su kısıtı olan parsellerde su tüketen ürünlerin desteklenmemesi bu destek modelinde baz alacağımız unsurlar.” Dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Küçük Besi ve Süt İşletmelerine Düşük Faizli KrediÖnceki Haber

Küçük Besi ve Süt İşletmelerine Düşük Fa...

Hem çiftlik hem müzeSonraki Haber

Hem çiftlik hem müze

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar