Muğla Valisi Esengül Civelek halk arasında ‘Vali Hanım Çileği’ olarak bilinen ve 3. Etabı gerçekleştirilen “San Andreas” çileğinin hasadına ve dikimine katıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığının ve Muğla Valiliğinin desteği ile Menteşe Gülağzı Mahallesinde oluşturulan çilek tarlasında düzenlenen hasat ve dikim törenine Vali Esengül Civelek, Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Coşkun Sel, Tarım ve Orman İl Müdürü Ş. Fırat Erkal, üreticiler ve çiftçiler katıldı.
Geçtiğimiz yıl kırsal yaşamda kadın çiftçilerin ve kadınların sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilmesi, köyden kente göçün engellenebilmesi amacıyla yeni bir cins çilek projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Vali Civelek, halk arasında ‘Vali Hanım Çileği’ olarak bilinen San Andreas türü çilek üretim projesine vatandaşların yoğun talep gösterdiklerini ifade etti.
Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla finansal destek sağlandığını aktaran Vali Civelek, “8 yıldır valilik görevinde bulunuyorum. İlk Valiliğim Yalova’da da bundan önceki Valiliğim Kırklareli’nde de ve bugün Muğla’da da ‘Vali Hanım Çilek Projesi’ni kırsal kalkınmanın desteklenmesinde tarımsal bir ürün olarak görüyor, yaşama geçirilişinde de bir başarı hikâyesi gerçekleştirilmiş olmasından da ayrıca gurur duyuyorum.” dedi.
Yeni cins çilek üretiminin üreticilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Vali Civelek, “Verimi, katma değeri yüksek, pazarlanması, pazarlaması oldukça kolay, aroması, lezzeti mükemmel aynı zamanda da aile bütçesine sağladığı katkı ve ailenin sosyo-ekonomik refah seviyesini yükselten yönüyle yeni cins çilek üretimi üreticilerimizin yüzünü güldürdü, üreticilerimiz için yeni bir geçim kaynağı, yeni bir geçim kapısı oldu. Tüm üreticilerimize yeni dikimler ve hasatlar için bereketli dikimler, bereketli ürünler ve bol kazançlar diliyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Daha sonra çileğin hasadı ve dikimi Vali Esengül Civelek ve üretici kadınlar tarafından yapıldı.
Muğla’nın çilek yetiştiriciliğine oldukça uygun bir iklime sahip olmasından dolayı Muğla Valisi Esengül Civelek’in talimatı ile Tarım ve Orman il Müdürlüğünce Çilek Projesi başlatılmıştır. Birim alandan çok verim alınması ve katma değeri yüksek bir ürün olduğundan özellikle kırsalda kadın çiftçiler tarafından yoğun talep görmektedir. Kadın çiftçiler başta olmak üzere proje kapsamında çilek yetiştiriciliği yapan üreticiler pazar taleplerinin oldukça yüksek olduğunu, aile bütçelerine katkı sağlayacakları ve ekonomilerinin bir nebze olsun rahatlayacağını düşünerek çok mutlu olduklarını ifade ettiler.
Tüketiciler açısından da kokusu, aroması ve lezzeti oldukça güzel olduğu için, ayrıca kendi topraklarımızda kontrollü yetişen ve güvenilir bir ürün olduğundan oldukça yüksek oranda rağbet görmektedir.
2018 yılında toplamda 417.500 adet çilek fidesi, 56 üreticiye verilerek 73 dekar çilek bahçesi tesis edilmiştir. Yaklaşık 230 ton ürün elde edilmiştir. 2019 yılında Muğla Valiliğinin de finansal desteği ile 700 bin çilek fidesinin 130 üreticiye dağıtılması planlanmaktadır.
Yorum Yazın