Bayburt'ta hayvancılığın kaba yem ihtiyacına can suyu olacak yem bezelyesi üretim denemeleri başarılı sonuç verdi. Tarım Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Müftüoğlu yaptığı açıklamada;
"Hayvancılığın gelişmesi, iyileştirilmesi düzenli ve dengeli hayvan besleme ile mümkündür. İlimizde hayvancılık meraya dayalı olarak yürütülmektedir. Meraların kuruduğu dönemlerde kaba yem ihtiyacı tahıl samanı, bitki artıkları ve anız otlatması ile yapılmakta, değeri düşük olan bu yemlerle beslenen hayvanların verimleri düşük olmaktadır. Verimdeki bu düşüklüğü kapatmak için üreticilerimiz yoğun olarak kesif yeme başvurmaktadır. Bu durumda maliyetleri yükseltmekte, çiftçilerin karını düşürmektedir. Karlı bir hayvancılık için işletmeler kaba yemini kendisi üretmek zorundadır" dedi.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde üretim projelerinden sorumlu mühendis Muammer Araz yaptığı açıklamada;
"Yem Bezelyesi ülke hayvancılığının temel sorunu olan kaliteli kaba yem açığını kapatabilme adına çok önemli bir yem bitkisidir, gerek besin değeri açısından ve gerekse hayvancılığı kesif yeme bağımlılıktan kurtarma adına kilit rol üstlenebilecek bir kaba yemdir.
İlimizde eskiden beri ekimi yapılan fakat son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş bir yem bitkisi olan yem bezelyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katkılarıyla yeniden canlanmaktadır.Halk arasında külür olarak ta bilinen hayvan beslemede önemli bir yere sahip olan ve yazlık olarak ekimi yapılan yem bezelyesinin, yaklaşık hava sıcaklığının -30 dereceye kadar düştüğü ilimizde kışlık ekim yapılarak yetiştirilebileceği yapılan demo ekimleriyle ortaya konulmuştur, kışlık olarak ekimi yapılan Yem Bezelyesi+Tritikale karışımı kışı zarar görmeden geçirerek Bayburt koşullarında güzlük olarak yetiştirilebileceği kanıtlanmıştır.
Bayburt Tarım ve Orman Müdürlüğü, yem bezelyesi tarımını geliştirme adına yapmış olduğu projelerle çiftçilerimize tohumluk desteği vermektedir. Yem bezelyesi tarımı Bayburt koşullarında yaygınlaştırılarak, kaliteli kaba yem açığının samanla karşılandığı günümüzde, ülke çapında var olan yem bitkileri açığına bir nebze katkıda bulunulmuş olacaktır." dedi.
Yorum Yazın