Şekerbank

Yarka tavukları üreticinin umudu oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yarka tavukları üreticinin umudu oldu

Organik Yumurta Üretimi Geliştirilmesi Projesi kapsamında 5 yıl önce Ordu’nun köylerinde dağıtılan yarka tavukları üreticinin umudu oldu. Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir yıl önce dahil olmasıyla proje ivme kazandı. Tarım Kredi Marketlerde satılmak üzere haftalık 300 bin organik yumurta talebi üreticiyi memnun etti.

Ordu'da "Organik Yumurta Üretimi Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 5 yıl önce üreticilere dağıtılan yarka tavuklarından yıllık 16 milyon organik yumurta üretimi hedefleniyor. Fındık ve kivi tarımının yaygın yapıldığı Ordu'da, yumurta üretiminin artırılmasına yönelik yürütülen çalışmalar meyvesini vermeye başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığının katkılarıyla yürütülen "Organik Yumurta Üretimi Geliştirilmesi Projesi" çerçevesinde 5 yıl önce üreticilere dağıtılan yarka tavuklarıyla birçok ilçede tavuk çiftlikleri kuruldu. Fındık bahçelerinin içerisindeki çiftliklerde haftada 150 bin organik yumurta üretilirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir yıl önce projeye dahil olması üretiminde iki kat artmasını sağladı.

Organik Yumurtalar Tarım Kredi Market raflarında

Özel sertifikasyon firmaları tarafından üreticiden tüketiciye kadar tüm aşamaları kontrol edilen yumurtaların tanesi ise 60 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatlardan satılırken, Türkiye’nin farklı illerinde bulunan Tarım Kredi Market raflarında tüketiciyle buluşuyor.

Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Kaya, Ordu'da yumurta üretimine serbest sistemle başladıklarını ancak burada yaşanan pazar sorunu nedeniyle bu konuda başarılı olamadıklarını söyledi. Daha sonra yeni bir proje kapsamında organik yumurta üretimine geçtiklerini anlatan Kaya, şu anda ilk etapta 45 işletme kurduklarını ve bu işletmelerde de 500 ile 3 bin tavuk bulunduğunu belirtti.

Kaya, Ordu'daki tüm işletmelerde organik yumurta üretimi yaptıklarını ifade ederek, "Bu organik yumurta üretiminde Tarım Kredi Kooperatiflerinin devreye girmesiyle Karadeniz ve Türkiye'de ses getirmeye başladık. Bu konuda daha da iddialıyız. Yıllık 16 milyon organik yumurta üretimi hedefliyoruz. Tüm işletmecilerimiz bu rakama ulaşmaya çalışıyor" dedi.

Pazar sorununu Tarım Kredi ile aştık

Kentte üretilen organik yumurtaların pazar sorununun kesinlikle bulunmadığına dikkat çeken Kaya, yumurtaların Altınordu ilçesi Kayabaşı Mahallesi'nde kurulan paketleme tesisinde belli aşamalardan geçtikten sonra satışa sunulduğunu aktardı.

Kaya, yumurta üretiminin ekonomik yönden dar gelirli ailelere büyük fayda sağladığına işaret ederek, işletme sayısını kısa sürede 100'ün üzerine çıkaracaklarını vurguladı.

Kaya, “Şu anda 45 işletmemiz aktif olarak çalışıyor. Haftalık 300 binin üzerinde yumurta üretiyoruz. Organik Yumurtalarımızın tamamını Tarım Kredi Markete satıyoruz. Market sayısı arttıkça yumurtaya olan talep artıyor. Bu nedenle 65 üreticimiz de işletmelerini kurarak organik yumurta üretimi yapmak için hazırlanıyor.” dedi.

Tarım Krediden üreticilere 32 bin yarka

Tarım Kredi Kooperatiflerinin kendilerine büyük kolaylıklar sağladığını belirten Kaya, “Organik yumurta üretimi yapan üreticilerimize yemlerini artık Tarım Kredi veriyor. Artık yarkalarımızı da Tarım Kredi sağlıyor. İki ay önce 32 bin yarka üreticilerimize dağıtıldı. Her geçen gün artan yumurta talepleri var. Yeni üreticilerimizle bu taleplere cevap vereceğiz. Tarım Kredi sayesinde köylerimizde organik yumurta üretimi yapan üreticilerimizin işletmeleri ve kazançları büyüyecek” diye konuştu.

Organik Ordu yumurtasının marka tescilini de yaptırdıklarını belirten Kaya, şunları söyledi:

"Yumurtalarımız kesinlikle GDO'suzdur. Aynı şekilde yemlerimiz de GDO'suzdur. Bunların laboratuvar tahlilleri yapıldı. 2 ayda bir de tahlilden geçiyor. Tüketicilerimizin bu konuda içi rahat olsun. Çok temiz bir yumurta yiyorlar. Organik yumurta yiyeceklerse mutlaka Tarım Kredi Marketi tercih etsinler."

Ordu'da yumurta üretiminin artmasına paralel olarak yem fabrikası kurduklarını dile getiren Kaya, bu fabrika sayesinde maliyetlerin düşmesi, düşen maliyetlerle birlikte işletme sayılarının artması ve yumurta üretimin hedefine kısa sürede ulaşılmasının planlandığını aktardı.

Kaya, Ordu'da yumurta üretiminin yaygınlaşmasına destek veren ve üreticilerinin kazançlarının artmasını sağlayan Tarım Kredi Kooperatifleri yetkililerine de teşekkür etti.

Tarım Kredi sayesinde üretim kapasitemizi artıracağız

2015 yılından itibaren projede yer aldığını vurgulayan Ordu’nun Karaçal Köyünde organik yumurta yetiştiriciliği yapan Mehmet Kırman şunları söyledi:

“2015 yılında projeyi duydum ve üretime aynı yıl başladım. 2017 yılından itibaren organik yumurta yetiştiriyoruz. Yemimizi Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla alıyoruz. 1000 adet yarkam var. Yarkalarımız yeni olduğu için üretimimiz yüzde 65 seviyelerinde ve kısa zamanda daha da artacaktır. Tarım Kredinin projeye dâhil olması bizi çok memnun etti. Yumurtayı nereye satacağımız konusunda sıkıntımız ortadan kalktı. Bu yıl ki üretim için yarkalarımızı da Tarım Kredi temin etti. 2 ay önce 1000 adet yarka çiftliğimize Tarım Kredi getirdi. Fiyatlar da çok tatminkâr. Talep gelince kapasitemizi artırmayı planlıyoruz.”

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ordu'da çiftçilere Halep keçisi dağıtıldıÖnceki Haber

Ordu'da çiftçilere Halep keçisi dağıtıld...

Başkan Çınar “Sofralarımızın Vazgeçilmez Lezzetlerini Özenle Yetiştiriyoruz”Sonraki Haber

Başkan Çınar “Sofralarımızın Vazgeçilmez...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar