Şekerbank

Yapraklı İlçesinde Patates Üretimi Her Geçen Gün Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yapraklı İlçesinde Patates Üretimi Her Geçen Gün Artıyor

Çankırı ​Yapraklı ilçesinde patates hasadı "Tarla Günü" düzenlendi,  Ali HAZNEDAR'ın tarlasında düzenlenen tarla gününe, Vali Yardımcısı Vekili ve Korgun Kaymakamı Erkan SAVAR, Yapraklı İlçe Kaymakamı Yakup ÖMEROĞLU, Çerkeş Kaymakamı Cengiz ÜNSAL, Kızılırmak Kaymakamı Halil İbrahim DEMİRÇİN, Kurşunlu Kaymakamı Hasan Hüseyin ERYİĞİT, Şabanözü Kaymakamı Cevdet BAKKAL, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman ÇAKIR, Yapraklı Belediye Başkanı Ali HASEKİOĞLU, Yapraklı İlçesi Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Amirleri, Çankırı Ziraat Odası Başkan Vekili Zeynel ÇELİK, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman TAMER, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüğü Teknik Personeli, patates üreticileri ve çiftçiler katıldılar.

Düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan İlçe Müdürü Kamil BİLGİ;

Patates; ucuz ve her yerde bulunabilen bir gıda maddesidir. Gerek ülkemizde, gerekse dünyada insanlığın beslenmesi açısından en fazla gelecek vaat ededen bitkilerden birisidir. Özellikle geri kalmış, yetersiz ve dengesiz beslenen ülkelerde değerli bir besin kaynağıdır.

Patates ılıman ve ılıman serin iklim bölgelerde yetişen, tek yıllık bir çapa, kültür ve iyi bir münavebe bitkisidir. Kendisinden sonra ekilecek bitkiye temiz ve havalanmış bir toprak bırakmaktadır.

Patates fazla taşlı ve kumlu topraklar dışında hemen her türlü toprakta yetişebilmektedir. Ancak optimum verim için toprağın derin, süzek, organik maddece zengin ve kumsal yapılı olması gerekmektedir.

İlimiz ve ilçelerimizde 2016 yılında İl Özel İdare destekli, proje değeri 99 bin 450 TL olan "Patates Üretimini Geliştirme Projeşİ" kapsamında Yapraklı ilçemizde 20 çiftçiye 27 ton, Orta ilçesinde 47 çiftçiye 20 ton, Korgun ilçesinde 8 çiftçiye 2 ton, il merkezinde 10 çiftçiye 2 ton olmak üzere toplamda 85 çiftçiye 51 ton patates tohumluğu dağıtılmıştır.

İlimizde 2016 yılında toplam patates ekim alanı 2.405 da. olup, Yapraklı'da Merkez, Sazcağız ve Yüklü köylerinde toplam 350 da. alanda patates ekimi yapılmıştır. 2016 yılında ilimizde patates üretim miktarı yıllık 5.422 ton, dekara ortalama verim 2.254 kg iken; ilçemizde yıllık üretim miktarı 1.085 ton, dekara ortalama verim 3.100 kg'dır. dedi. Ayrıca patatesin faydalarından kısaca bahsetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman ÇAKIR da;

"İlimizde yaklaşık 2500 dekarlık alanda patates ekimi yapılmakta, bununla beraber 2000-3000 kğ verim alınmakta. Son istatistiklere göre Yapraklı ilçemizde yaklaşık 400 dekarlık alanda patates ekilişi var. Neden Patates Yapraklı da diyoruz. Son yıllarda yapraklı da özellikle 3 yıl önceki patatesin fiyat yüksekliğiyle birlikte çiftçilerimizde patatese yönelme talebi oldu. Ayrıca sulu tarıma geçişle birlikte bölgede alternatif gelir kaynağı açısından değerlendirme yapıldı. Yine İlçemizin iklimi açısından bir sıkıntı olmaması nedeniyle İlçemize patatesi ilçeye yaygınlaştırmaya gayret ediyoruz.

Daha sonra İl Müdürü patatesin faydalarından bahsetti. Patatesin besin değerinin özellikle vitamin kısmı kabuğa yakın veya kabuğundadır. Dolayısıyla soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir.

Birinci derecede nişasta kaynağı ama proteinde içermektedir. C vitamini kaynağı olarak da önemlidir. Turunçgillerden sonra en çok c vitamini patateste mevcuttur. Patatesin %20 si karbon hidrattır, kolesterol içermez, kalori değeri düşüktür. 100 gr patates 40 kalori içermektedir.

Mide bozulmalarına karşı iyi gelir, bol nişasta içerdiği için su tutucu özelliğinden dolayı ishal tedavisine de iyi gelir.

Patates iyi bir potasyum kaynağıdır, ancak külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmelidir, suda haşlandığında potasyum tuzları suya geçer, dolayısıyla faydalanamayız.

Ayrıca Yapraklı da yetişen patatesimiz bölgemizin en az gübre ve ilaçla yetiştirilen bir ürünüdür. Yapraklı ilçemiz patates yetiştiriciliğine yeni açılması ve yüksek bölge olması nedeniyle hastalıklar açısından üreticimiz için avantajlı bir bölge, yine çiftçilerimiz ekseriyetle hayvan gübresi kullandıklarından dolayı eski tat ve lezzeti yapraklı patatesinde bulmak mümkün, yani kısaca sizin aradığınız tat ve lezzetteki patates artık Yapraklı da! Size önerimiz Çankırı Patatesini tüketmeniz, zira her şey kontrolümüz altında. Çiftçilerimiz için bol ve bereketli bir hasat sezonu diler

Katılımlarınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyor, şahsım ve kurumum adına hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyor saygılarımı sunuyorum". Dedi.

Abdullah BEKİR; "Sayın konuklarımız daha önceleri zor şartlarda kendi imkanlarımızla yoğun emek, işçilikle dar alanda patates üretimi yapıyorduk, ancak son yıllarda Bakanlığımızın İl ve İlçe Müdürlüklerimizin destekleri ve teşvikleri ile ekim ve söküm makinaları ile işimiz kolaylaştı. Ayrıca sertifikalı tohum ile de kaliteli üretim ve verim artışı oldu.

İl Müdürlüğümüzden bizlere tohum desteği noktasında yardımcı olmalarını bekler herkese teşekkür ederim." dedi.

Konuşmaların ardından demonstrasyon sahasında patates hasadı yapıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2016 Yılı Sonbahar Dönemi Şap Aşılaması BaşladıÖnceki Haber

2016 Yılı Sonbahar Dönemi Şap Aşılaması...

İtalya'da En Tehlikeli Gıdalar Listesinde Türk Fındığı İlk SıradaSonraki Haber

İtalya'da En Tehlikeli Gıdalar Listesind...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar