İriliği nedeniyle geçmişte develerle taşınıp kılıçlarla kesilen, lezzetiyle ünlü Diyarbakır karpuzunda, nisan ve mayıs ayında düşen yağış miktarının beklenen düzeyde olmasıyla verim arttı
Nisan ve mayıs ayında düşen yağış, Diyarbakır karpuzunda rekolteyi artırdı.
Geçmişte ağırlığı nedeniyle develerle taşınıp kılıçlarla kesilen, Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen Diyarbakır karpuzu, bu yıl rekoltesiyle yüz güldürüyor.
İlde fidelerin toprakla buluştuğu nisan ve mayıs ayında metrekareye düşen yağış miktarı geçen yıl 70 kilogram iken bu yıl 129 kilograma yükselince veriminde artış sağlanan karpuz, bu yıl hem üreticisini hem tüketicisini mutlu etti.
Hissedilen sıcaklığın 45 dereceye ulaştığı Diyarbakır'da serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi karpuz, hasatla birlikte tarladan sofralara ulaşmaya başladı.
- "Diyarbakır karpuzu kıymetli"
Karpuz üreticilerden Abdulmenaf Demir (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl Dicle Nehri kenarında kiraladıkları arazilerde karpuz yetiştirdiklerini söyledi.
Nisan ayı ile tohumlardan elde ettikleri fideleri toprakla buluşturduklarını anlatan Demir, bu aya kadar çapalama ve sulama işlemlerini yaptıklarını, şimdi ise hasada başladıklarını belirtti.
"Diyarbakır'ın karpuzu tatlıdır, büyüktür. Ağırlığı 60-70 kilograma kadar çıkıyor. Batıda yetiştirilen karpuzlar en fazla 12-13 kilogram oluyor. Diyarbakır karpuzuna güvercin gübresi verdiğimiz için iri ve tatlı oluyor. Bu nedenle Diyarbakır karpuzu kıymetli." diyen Demir, yetişme süresine göre 3 kez hasat yaptıklarını aktardı.
- "Türkiye'de en güzel karpuz Diyarbakır'da yetişiyor"
Ailesiyle Diyarbakır-Mardin karayolunda karpuz satışı yapan Mehmet Öncü, "Türkiye'de en güzel karpuz Diyarbakır'da yetişiyor. Burada kız istemeye bile Diyarbakır karpuzu ile gidilir. Buradan geçen herkes Diyarbakır karpuzu almadan gitmez çünkü biliyorlar ki gittikleri yerde bu karpuzu bulamazlar." ifadelerini kullandı.
"Bu karpuzu yiyen satın almadan gitmez buradan." diyen Öncü, Almanya'ya dahi karpuz gönderenlerin olduğunu aktardı.
Öncü, "Depresyondaysanız, moraliniz bozuksa, keyfiniz yerinde değilse bir Diyarbakır karpuzu kesin keyfiniz, neşeniz yerine gelir. Hiçbir dert tasa kalmaz." dedi.
- "Diyarbakır karpuzu çıkmadan karpuz yemeyiz"
Kentte işletmesine Diyarbakır karpuzu alan müşterilerden Abdullah Kan, zevkle tükettikleri karpuzu herkese tavsiye ettiklerini belirtti.
"Diyarbakır karpuzu çıkmadan biz karpuz yemeyiz." diyen Kan, Diyarbakır karpuzu satışa sunulduğunda ise gönül rahatlığıyla tükettiklerini kaydetti.
- "200 bin tona yakın rekolte bekliyoruz"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu yıl kentin aldığı yağış ve uygun hava koşuları nedeniyle karpuzda hem kalitenin hem de verimin yükseldiğini söyledi.
Çiftçinin bu yıl karpuz üretiminden memnun kaldığını dile getiren Atalar, "2016 yılında 170 bin ton üretim gerçekleşti. Bu yıl 200 bin tona yakın rekolte bekliyoruz. Hasat devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın