Şekerbank

Yaban orkideleri için gen kaynağı bahçesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yaban orkideleri için gen kaynağı bahçesi
Maraş dondurması ve salep yapımında kullanılan, nesli tükenme tehlikesi altındaki yaban orkideleri için Milas'ta gen kaynağı bahçesi kuruldu

Milas Orman İşletme Müdürlüğünce yaban orkideleri için gen kaynağı bahçesi oluşturuldu.

Milas Orman İşletme Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye (CITES) uyum için hazırlanan "Salep Eylem Planı" çerçevesinde Pınar Mahallesi'ndeki 2 bin 500 metrekarelik alanda "Orkide Gen Kaynağı Bahçesi" kurdu.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel, gazetecilere yaptığı açıklamada, koruma altındaki orkidelerin toplayıcılığını yapanlara karşı çalışma başlatıldığını ifade etti.

Orkidelerin "milli değer" olduğunu vurgulayan Gürel, şöyle konuştu:

"Orkidelerimiz sözleşmelerle, anlaşmalarla koruma altında bulunuyor ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir tür. Bitkinin gelişim gösterdiği dönemlerde ilçemize gelerek bunları toplayanlara karşı Milas Jandarma Komutanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğümüze hassasiyet gösterilmesi amacıyla talimat verildi. Vatandaşlarımızdan da orkide toplayıcılığı ya da satışı yapanları ilgili kurumlara bildirilmelerini rica ediyorum."

- "Orkidenin her türlü hareketi yasak"

Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu da, yaptığı açıklamada, gen kaynağı bahçesinin, CITES uyarınca yaban orkidelerinin toplama, nakliye ve satışının tamamen yasaklanmış olmasından yola çıkılarak kurulduğunu anlattı.

Orkidenin nesli tehlikede bir tür olduğunun altını çizen Kazakoğlu, "CITES ile her türlü hareketi yasaktır. Ekiplerimiz bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Zaman zaman kaçak toplamalar da olmaktadır fakat bunların hepsi ormanlık alanlarda değildir. Orman dışı alanlarda daha çok görülmektedir" diye konuştu.

Gen kaynağı bahçesinde halk arasında "tavşan topuzu" ve "katır tırnağı" olarak bilinen türlerin de üretildiğine değinen Kazakoğlu, " Türkiye 'deki 150 yaban orkidesi türünden 70'i Muğla'da yer alıyor. 400 rakımı dikkate alarak bu alanı oluşturduk. Başarılı bir çalışmamız oldu ve şu anda saleplerimiz çıkmış durumda. Bundan sonra ormanda doğal yayılışları için katkıda bulunacağız. Vatandaşlarımıza bunu anlatarak çoğalmalarına katkı sağlayacağız" dedi.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yer fıstığının sanayi ürünlerindeki payı artırılacakÖnceki Haber

Yer fıstığının sanayi ürünlerindeki payı...

Çiftçiler tek tapu sahibi olacakSonraki Haber

Çiftçiler tek tapu sahibi olacak

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar