Şekerbank

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ercan Ödül’den Destekleme Modeline Övgü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ercan Ödül’den Destekleme Modeline Övgü

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Yeni Hayvansal ve Bitkisel Üretim Destekleme Modeli” hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ödül, 26 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2024-2026 yıllarını kapsayan hayvancılık desteklemelerine ilişkin kararın, sürdürülebilir ve verimli üretimi teşvik ederek, güvenli gıda arzını sağlamayı amaçladığını belirtti.

Açıklamasında, yeni destekleme modeli ile hayvancılık sektöründe meraya dayalı aile işletmelerinin azaldığını ve tarımsal nüfusun hızla yaşlandığını vurgulayan Ödül, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin yeni modelde yer almasından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Ödül, “Ülkemizde tarımsal nüfusun yaş ortalaması 58. Hayvancılık işletmelerinin sadece %21’i 40 yaş altı vatandaşlarımız tarafından, destekleme alan işletme sahiplerinin ise yalnızca %12’si kadınlar tarafından yönetiliyor. Bu veriler, uzun vadede tarımsal nüfusun yaşlandığını, aile işletmesi sayısının azaldığını ve kırsalda kadın üretiminin yetersiz olduğunu gösteriyor” dedi.

Yeni destekleme modelinde genç ve kadın üreticilere verilen desteğin önemine dikkat çeken Ödül, bu adımların hayvansal üretim açısından son derece değerli olduğunu vurguladı. Ayrıca, buzağı desteklemelerinin de ciddi oranda arttığını belirterek, 2024 yılında bir buzağı için 2068 TL destek alınabilirken, yeni sistemde bu miktarın 2025 yılı itibarıyla 5700 TL’ye kadar çıkabileceğini söyledi.

Bitkisel üretime yönelik desteklerin de sadeleştirilip etkin hale getirildiğini dile getiren Ödül, 29 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan kararın, 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde üretim döneminden önce açıklanmış olmasının “sessiz devrim” niteliğinde olduğunu ifade etti. Ödül, “Mazot ve gübre desteği kaldırılmamış, aksine destek oranları her yıl artırılarak yeniden düzenlenmiştir. Örneğin, 2024 yılında bir dekar buğday için 185 TL destek alınırken, 2025’te bu rakam planlı üretim desteğiyle birlikte toplam 634 TL’ye ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

Başkan Ödül, açıklamasını yeni destekleme planının ülke genelinde ve bölgede hayırlı olmasını dileyerek tamamladı ve üreticilere bereketli bir sezon temennisinde bulundu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Giresun’da Fındık Sektörü ve Tarımsal Projeler Masaya YatırıldıÖnceki Haber

Giresun’da Fındık Sektörü ve Tarımsal Pr...

Yeni Destekleme Modelinin İlk Ödemesi Yapıldı: 406 Milyon Lira Çiftçilerin HesabındaSonraki Haber

Yeni Destekleme Modelinin İlk Ödemesi Ya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar