Ordu Valiliği öncülüğünde yürütülen “Arım, Balım, Peteğim Projesi” kapsamında yapılan tesislerin kullanım hakkı için işletim protokolü imzalandı.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen imza törenine, Vali Seddar Yavuz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Proje Koordinasyon Birimi Başkanı Feyzullah Konak, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, OTSO Başkanı Servet Şahin, Balmer A.Ş. Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, Balmer A.Ş Genel Müdürü Sancar Demir, Arım, Balım, Peteğim Projesi teknik Destek Lideri Hülya Tetik, Balmer A.Ş Üretim Müdürü Öykü Şelale Dilaver, Sinop Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Tabak, Rize Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Topçu, Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli katıldı.
AB-Türkiye katılım öncesi yardım aracı (IPA) çerçevesinde bölgesel rekabet edebilirlik operasyonel programı adı altında desteklenen “Arım, Balım, Peteğim Projesi” kapsamında yapılan tesislerin Balmer A.Ş.’ye işletim hakkının verilmesi için düzenlenen protokol imza töreninde bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Bu proje, Ordu’nun projesi değil, bölgemizin projesidir. Bal üretiminde Ordu’nun öne çıkan bir tarafı var. Balmer şirketiyle Karadeniz’in markasını pazarlıyoruz. Ordu ilinde başta aile ekonomisine ve aile ihtiyaçlarına yönelik olarak üretilen bal, 1960’lı yıllardan itibaren artık bir ticari meta haline dönüştürülmüş. Modern kovanlarda üretim yapılmaya başlanmasıyla birlikte Türkiye ortalamasının üzerinde verim elde ederek, gezginci arıcılığında öncülüğünü yapmış bir şehir de bulunuyoruz. Böylesine önemli ve her geçen gün de şehir ekonomisinde gücünü hissettiren, payını arttıran sektörün elbette daha bilimsel, daha teknik bir ihtiyaca ve incelemeye ihtiyacı olduğu da hepimizin malumu” diye konuştu.
2011 yılında başlayan “Arım, Balım, Peteğim Projesi”nin bugün itibariyle şirket kurma aşamasını geçmek suretiyle paketleme, pazarlama ve ihtiyaçları giderecek şekilde örgütlenmiş bulunduğunu belirten Vali Yavuz, “Bütün paydaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Projenin gerçekleştirilmesine katkı sunan, emek veren, hibeyi gerçekleştiren Avrupa Birliği delegasyonlarına, Bilim Sanayi Bakanlığımıza, Tarım ve Orman Bakanlığımıza, bugüne kadar emeği geçen tüm Valilerimize, Arıcılık Enstitümüze, bu kurumlarda görev yapmış tüm yöneticilerimize, özellikle arıcılarımıza ve çok kıymetli uzmanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Seddar Yavuz, “2017 TUİK verilerine göre, Ordu ili 562.299 adet kovan varlığı ile Türkiye arı varlığının 7/4’üne, 16.799 ton bal üretimiyle de Türkiye bal üretiminin % 14.68’ini gerçekleştirmektedir. Türkiye’de ortama koloni başına bal üretimi 14.5 kg iken, Ordu’da koloni başına bal verimi 30 kilogramlara yaklaşmıştır. 2017 TÜİK arıcılık verileri ile 2015 yılı dünya arıcılık verileri karşılaştırıldığında, Ordu ili 140 ülkenin 116’sından daha fazla bal üretimini gerçekleştirmektedir ve dünya bal üretiminin yaklaşık %1’ni Ordu ili olarak karşılamaktayız. 2017 yılında ilimizde bal üretiminden 280 milyon TL gelir elde edilirken, hayvansal ürünlerden elde edilen gelirin yaklaşık %28’i ise arıcılıktan elde edilmiştir. Ordu’da, hayvansal ürünlerden elde edilen gelirin yaklaşık yüzde 28’i arıcılıktan elde edilmiştir. Bu yapmış olduğumuz paketleme, marka oluşturma çalışmaları ile birlikte yaklaşık bu gelirin 500 milyon TL’ye çıkarılabileceğini değerlendirmekteyiz. Bu vesileyle bir kez daha böylesine başarılı bir projede bulunmaktan, katkı sunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu tekrar ifade ediyorum. Ümit ediyorum ki, bu şirket çok başarılı bir dönem geçirecek ve beş yılın sonunda da daha büyük hedeflere doğru gidecektir” diyerek, konuşmasını tamamladı.
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Proje Koordinasyon Birimi Başkanı Feyzullah Konak yaptığı konuşmada, ”Bu projenin 2009 yılından beri üzerinde çalışmakla beraber Valiliğimizin himayeleri, gayretleri ve bu konudaki dürtüleri olmasa bu aşamaya getirmemiz mümkün olmayacaktı. Özellikle şirketleşme döneminde ve yine projeyi nihayete erdirmede ihtiyacımız olan gerek bütçeyle ilgili, gerek teknik elemanlarla ilgili Sayın Valimizin bizatihi katkıları ve direktifleriyle beraber şirketi kurduk ve bu aşamaya getirdik. Şimdi burada tesis işletim hakkının devri ile ilgili protokolü imzalamak suretiyle bundan sonraki işletmecilik bölümünü inşallah devam ettirecekler. Bu proje sayesinde hiçbir ile nasip olmayan bir imkan sağlanmış oldu. Bu zamana kadar vermiş oldukları emeklerden dolayı Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Bizim olmazsa olmazımızdır bu projedir. Sayın Valimiz şirketin kurulma aşamasında bize bir cesaret verdi. Ben kendilerine teşekkür ediyorum” diyerek, konuşmasına başlayan Balmer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, “Bölgemizde faaliyet gösteren 10 bin arıcı için bu proje hayırlı olacaktır. Bundan sonra bölgede hem üreten, hem tüketen insanlara en iyisini sunmak için var gücümüzle çalışacağız” derken, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Bizlere cesaret vererek, bizleri sahaya sürerek, bu işin bitirilme talimatını veren Sayın Valimizin bu konuda çok büyük emeği var. Ben burada bütün katılımcıların huzurunda tüm arıcılarımız adına Sayın Valimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugünlere gelinmesinde emek veren bütün arkadaşlarımı kutluyorum. Bu proje arıcılığı Ordu’da şaha kaldıracak ve arıcılığın Ordu ekonomisine sağladığı katkıyı en az 2 katına çıkaracaktır” şeklinde konuştu.
Balmer A.Ş Genel Müdürü Sancar Demir ise konuşmasında, ”Biz Balmer ailesi olarak genç bir firmayız. Yeni kurulduk. Genç çalışma arkadaşlarımız var. İçimizde Avrupa’da okuyup tahsil yapıp geri gelenler, yeni mezun olanlar bulunuyor. Daha önce başka firmalarda çalışıp, bize katılanlar var. Biz, Almanca, İngilizce, Fransızcayı anadili gibi konuşan bir tesisiz. Çok çalışkan arkadaşlarımızla bir takım oluşturduk. Bundan dolayı da bize bu iş olanağını sağladığı için Sayın Valimize tekrar teşekkür ediyorum. Biz çok çalışacağız. Balmer’i sadece bal paketleme konusunda değil, diğer arı sütü, polen, propolis, arı keki, arı ekmeği gibi konularda çalışıp, enstitümüzle beraber katma değeri yüksek ürünler üreterek daha değerli bir firma haline getireceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Proje Koordinasyon Birimi Başkanı Feyzullah Konak ile Balmer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi tarafından “Arım, Balım, Peteğim Projesi” kapsamında kurulan tesislerin işletim hakkının Balmer A.Ş’ye devir protokolü imzalandı.
Protokol imza töreni, projede katkısı bulunan ve emeği geçenlere teşekkür plaketi sunumuyla sona erdi.
Yorum Yazın