Manisa'nın Sarıgöl ilçesindeki üzüm üreticileri yaş ve kuru üzümde yaşanan fiyat belirsizliğinin bir an önce giderilmesini bekliyor. Üreticilerin zor günler geçirdiklerini söyleyen Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöllü üzüm üreticileri, adeta üzümle yatıyor, üzümle kalkıyor. Üzüm üreticileri yaş ve kuru üzümde yaşanan belirsizliğin giderilmesini istiyor." dedi.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl'de 90 bin dekarlık alan üzerinde Sultaniye üzüm yetiştirildiğini belirterek, yaş üzüm fiyatlarının 1 TL'nin altında seyretmesinin üzüm üreticilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Ülgen, "İlçemizde 2016 yılı çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzüm rekoltesi 300 bin ton. Sarıgöllü üzümcüler umduğunu bu yıl da bulamadı. Yaş üzümün kilosunu 1,5 TL olarak bekleyen üreticiler hayal kırıklığına uğradılar. Üzümün kilosu şuanda 1 TL ve 1 TL'nin altında satılmaktadır." ifadelerini kaydetti.
"Sarıgöl Ovası olarak kalıntı sorunumuzu çözdük"
Üzümde kalıntı sorunu konusunda oda olarak kendi üzerlerine düşen bütün görevleri yerine getirdiklerini anlatan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Bütün çalışmalarımızı yaptık. İyi tarım uygulaması alanları genişletildi. Üzümcülerimize iyi tarım uygulamalarını benimsettik. Bu nedenle üzümlerimizde kalıntı yoktur. İç ve dış piyasalarda rahatlıkla tüketilmelidir. Emeral değerler (MRL) Avrupa ve Rusya'nın istediği değerlerdedir." diye konuştu.
"TARİŞ kuru üzüm fiyatını açıklamalı"
Üzümde yaşanan durgunluğun TARİŞ'in bir an önce fiyat açıklaması yapmasının ardından ortadan kalkacağına olan inancını dile getiren Ülgen, "Vatandaş yaş üzüm fiyatını her zaman TARİŞ'in kuru üzüm fiyatını açıklamasıyla belirler. Geç açıklama üzüm üreticilerimizi zora sokmaktadır. Oysa şu ana kadar TARİŞ açıklama yapmadı. TARİŞ'in mutlaka devlet destekleme kapsamına alınmalıdır. TARİŞ üzüm üreticilerimizin sigortasıdır." dedi.
Sarıgöl'de şu an kuru üzümün kilosunun 3 TL ve 3 TL'nin altında olduğunu belirten Ülgen, geçen yıl şaraplık üzüm alımlarının kilosunun 60 kuruş olduğunu bu yıl ise şaraplık üzümün kilosunun 30 kuruşa düştüğünü belirtti.
Üzümcünün beklentileri
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üzümde belirsizliğin önlenmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"TARİŞ'in devlet desteği kapsamına alınmalıdır. Ortak ve ortak dışı kuru üzüm alımları yapılırsa yaş üzümdeki fiyat da 1,5 TL'nin üzerine çıkacaktır. Yaş üzüm alımı yapan ihracatçılara ton başına daha yüksek primler verilmelidir. Hava kargo kurulmalıdır. Ortadoğu ülkelerine yılladır terör nedeniyle üzüm gitmiyor. Oysa hava kargo kurulsa, hava kargonun yüzde 5'ini bizler verelim. Üzümcü arkadaşlarımız açığa üzüm dökmesinler. Mutlaka ihtiyacı kadar üzümlerini satsınlar. Çiftçilerimiz için depolama için oda olarak gerekli depolamayı yapmayı hazırız. Geçen yıl başlanan okul üzümü, akıl üzümü mutlaka devam ettirilmeli. Askeri birliklerde, üzüm tüketimi sağlanmalı. Sağlık Bakanlığımız da üzümün faydalarını anlatan tanıtıcı spotlar yaptırıp halkın üzüm yemesini destek olmalı."
"Sarıgöl üzümle yatıyor, üzümle kalkıyor"
Sarıgöl'de üzüm kesimlerinin temmuz ayında başladığını, kasım ayının sonuna kadar devam edeceğini belirten Ülgen, "Sarıgöllü üzüm üreticileri, üzümlerini yaş ve kuru olarak değerlendirmek için hummalı bir çalışma içerisine girdiler. Kurutmalık üzüm için güneş ısısından yararlanmak isteyen üreticiler boş alanlara üzümlerini sermeye başlarken, üzümlerin salkımlarını seçenler, yaş kesim yapanlar hep bu aylarda olmaktadır. Gece bile üzüm sermekte olan üreticilerimiz var. Sabah erken saatlerde üzüm bağına giren işçiler üzüm kesimlerini öğleye kadar tamamlar. Ardından şaraplık üzümlerin teslimi. Akşamları da kuruyan üzümlerin sergilerden toplanması yaparlar. Üzümcü, üzümlerin parasını alana kadar üzümle yaşamaya devam eder. Sarıgöl üzümle yatar üzümle kalkar." dedi.
Yorum Yazın