Dünya fiyatlarında artış olmadığı halde Türkiye'de ilk defa pamuk ekim alanlarının arttığını belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üreticiye 3 yıllık destekleme planlarının da açıklayacağını müjdeledi. Kocagöz, destekleme programları 3 yıllık açıklanmasıyla üreticinin önünü göreceğini söyledi.
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, pamuk üretiminde yaşanan gelişmeleri İzmir Ticaret Borsası'nda düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı.
Türk pamuk üretiminin geçmişinde ithal pamuk ürünleriyle rekabet ettiğine dikkat çeken İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, "Hep dünya fiyatları yükseldiğinde ekim alanları artmış, azaldığında da azalmıştır. Biz bu kısa dalgalanmaların ülkemiz pamuk üretimi için tekstil sanayisi için zararlı olduğunu ve hedeflerimize ulaşamayacağımızı ifade etmiştik. Ancak bu yıl ilk kez dünya fiyatlarında ciddi bir artış olmamasına rağmen Türk pamuk ekim alanlarında artış gözlemliyoruz. Bu açıkça doğru politikaların başladığının işareti ve meyvesidir. Beş yıllık destekleme politikası planının önümüzdeki yıldan itibaren tarım bakanlığımız olarak 3 yıllık olarak başlatılacağını da öğrendik. Yani destekleme programları 3 yıllık açıklanacak ve böylece üretici de önünü görecek. Üretici üretim planını yaparken ülke tarımına 3 yıllık ışık tutmuş olacak. Her şeyi hazır projenin, ödeneğinden bütün alt başlıklarına. Bunu bakanlığımız açıklasın ama biz müjdeyi vermiş olalım" diye konuştu.
Soğuk hava şartlarının pamuk ekim alanlarını bir süre etkilediğini ancak başlayan sıcaklar ile birlikte pamuk üretim gelişiminin toparlandığını belirten Kocagöz, beklenmedik bir iklim faciası olmaz ise havaların ısınmasıyla üretimin de aratacağını ifade etti.
700-750 BİN TON LİF PAMUK
Gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gerekse İzmir Ticaret Borsası tarafından uygulanan doğru politikaların bu yıl ekim alanlarının artmasına neden olacağını dile getiren Kocagöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Konsey olarak yıllardır ülkemizin tükettiği pamuk miktarına yakın üretim yapabilmek için hedefler koymuş ve buna göre politikalar üretilmesini savunmuştur. Bu kez bakanlığımız önerilerimize değer vererek destekleme politikasında önlemler aldık ve almaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 65 kuruş olan destekleme prim miktarı bu sezon için 75 kuruşa çıkarıldı. Üreticimiz en azından enflasyon ve üretim maliyetlerini artışı kadar korunduğuna inanarak bu karardan memnun kaldı. İşte bunun kısa vadeli sonucu olarak da ekim alanlarında pamuk üretimi tercih ederek, üretimi artırmaya yönelik hareket ettik. Bunun sonucu olarak içinde bulunduğumuz sezonda Ege Bölgesi'nde artışın yüzde 20, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki atışın da yüzde 15 ile 20 arasında artış oranını yakalamasını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde yaşanacak hava koşullarına paralel üretim artışımızın da ülke genelinde yüzde 20'ye yakın olmasını bekliyoruz. Bu da 700-750 bin ton lif pamuk üretimi yapacağımız anlamına geliyor."
Yorum Yazın