Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan İsmail Gümüş, Afyon Postası’nda yer alan Emre Baytaş imzalı özel habere göre devletten hayvan desteği almak için besihane kurduklarını ancak bölgeden sadece iki kişiye hayvan verildiğini ve besihanelerinin boş kaldığını belirtti.

Afyonkarahisar’ın Dinar İlçesi Haydarlı Beldesi’nde hayvancılıkla uğraşan İsmail Gümüş, Afyon Postası’nda yer alan Emre Baytaş imzalı özel habere göre sektörlerindeki mevcut sorunları dile getirdi. Gümüş, hem çiftçilikte hem de hayvancılıkta büyük zorluklar yaşadıklarını ifade etti.
"Çiftçilik Gibi Hayvancılık da Battı"
"Patatesten battık. Hayvancılık yapalım dedik. Devletimiz inek vereceğini söyledi. Açık besihane yaptık, 50 başlık. 40 bin nüfuslu Dinar’ımızda iki kişiye çıktı. Sadece iki kişiye. 40 bin nüfuslu… Mağdur olduk. Dolduralım besihanemizi. Çiftçiliği bırakalım hayvana yönelelim dedik. Hayvancılık da yapamıyoruz. Normalde 30 tane falan hayvan alacaktım üretirim dedim, 50, 60, 100 lira kadar büyütürüm dedim ama ondan da yenik düştüm. Çiftçilik gibi bu sektör de battı yani." sözleriyle yaşadıkları durumu özetledi.
"Şehire Gidip de Fabrikada Çalışamayız"
Gümüş, mevcut durumun kendilerini çaresiz bıraktığını belirterek, "Artık torunlarımıza bırakacağımız bir miras kalmadı. Şu an tükenmiş durumdayız. Ne yapacağımızı; ne ekeceğimizi, hangi sektörde çalışacağımızı bilmiyoruz. Çocukluktan beri çiftçiliği gördük. Hayvancılığı gördük. Bunları yaptık. Şimdi şehire gidip de bir fabrikada çalışamayız biz. Buradaki tarım aletlerimiz, traktörlerimiz boş duruyor, yatıyor. Bir sürü yatırımımız çöpe gitti. Şimdiden sonra hiçbir şey yapmayız. Ancak bir emekli maaşı gelirse, emekli olabilirsek. O paraları yatırabilirsek emekli maaşını alırız, geriye çekiliriz" ifadelerini kullandı.
Gençler Bu İşleri Bırakıyor
Gelecek nesillerin tarım ve hayvancılığa yönelmediğine dikkat çeken Gümüş, "Hep zarar ettiğimiz için gençlik bu işleri bırakıyor. Tamamen tükendi. Gençlik de tükendi. Onun için çiftçilik ve hayvancılık sektörümüz şu an çok kötü durumda. Devlet büyüklerimizden bize yardım etmelerini istiyoruz. Hayvan istiyoruz. Ürünlerimizin para etmesini istiyoruz. Ben 20 yıldır AK Partiliyim. AK Parti’ye verdim oyumu. Pişman mıyım? Değilim. Onların da vardır bir zorlukları, aşamadıkları yolları. ‘’Derdimiz illa bu sektör mü?’’ diyebilirler ama biz çare arıyoruz. Çaresiziz. Çare arıyoruz. Devletimizden yardım istiyoruz" diyerek yetkililere seslendi.
Dayanma Gücü Kalmayanlar Hayvanlarını Kestiriyor
Bölgedeki bir diğer süt üreticisi ise, İsmail Gümüş ile birlikte başvuru yaptıklarını ancak kendisinin de mağdur olduğunu dile getirdi. Sütü 12 liraya sattıklarını ve alıcı bulmakta zorlandıklarını belirten üretici, "Devlet kota koymuş. Anlaştığı adamlardan alıyorlarmış. Yine mağduruz. 12 liraya veriyoruz şu anda sütü. Yemi karşılamıyor. Cebimizden veriyoruz devamlı. Şu anda yaşamaya çabalıyoruz. Çaremiz yok. Dayanma gücü kalmayanlar kestirmeye götürüyor. Bu işi bırakıyor" diyerek sektördeki zorlu durumu gözler önüne serdi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın