Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi öncülüğünde, Türk ve yabancı bakanlık temsilcileri, bilim adamları ile tarım ve ekonomi uzmanları, İzmir'de başlayan toplantıda bir araya geldi
Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi öncülüğündeki Tarımsal Kalkınma ve İyileştirilmiş Gıda Güvenliği Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon Toplantısı, İzmir'de başladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının evsahipliğinde, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezinde (UTAEM) düzenlenen toplantıda, Türk ve yabancı bakanlık temsilcileri, bilim adamları ile tarım ve ekonomi uzmanları bir araya geldi.
Toplantının açılış konuşmalarını, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Prof. Dr. Masum Burak, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu Yakın Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Bölümü Ekonomi Uzmanı Abdelkarim Sma ile UNDP Avrupa ve BDT Bölge Bürosu İstanbul Bölgesel Merkezi Yöneticisi Rastlislav Vrbensky ve Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi Temsilcisi Rogel Nuguid yaptı.
Prof. Dr. Masum Burak, konuşmasında, son 12 yılda tarımsal kalkınma ve iyileştirilmiş gıda güvenliği konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Araştırma ve geliştirmeyi desteklediklerini söyleyerek, özellikle gıda, su ve enerji konusuna odaklandıklarını ifade eden Burak, dünyanın birçok ülkesinden Türkiye 'ye gelerek deneyimlerini paylaşan temsilcileri ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti.
Toplantıda, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de 2 bin üyeli kooperatifin çalışmalarını, başarılarını ve hedeflerini anlattı.
Güney-Güney Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon Toplantısı 24 Temmuz'a kadar sürecek.
Katılımcılar toplantıda, ülkelerinin ortaklık girişiminden maksimum faydayı almasını sağlamak için ülkelerinde devam eden çalışmalar hakkında deneyimlerini aktaracak, bilgi paylaşımı ve transferleri için görüş ile önerilerini paylaşacak.
Güney-Güney ve Üçlü İşbirliği (SSTC-ADFS) Girişimi, projeyle gıda ve su güvenliğinin artması, kırılgan gruplar arasında kırsal yoksulluğun azalmasını hedefliyor.
Proje kapsamında inovatif çözümlerin ve teknolojilerin transferi, politika tavsiyesi ve çözümlerin ölçeğini genişletmek için kurumsal kapasite geliştirme ve Güney-Güney İşbirliği Bilgi Paylaşımı amaçlanıyor.
Yorum Yazın