Şekerbank

Tütün Üreticileri Serbest Pazar İstiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tütün Üreticileri Serbest Pazar İstiyor

Samsun'un Bafra ilçesinde kırsal kesimdeki tütün üreticileri serbest pazar istiyor.

Üreticiler ellerinde "Vergilendirilmiş tütün dünyada olduğu gibi mezat sistemi ile satılsın", "Tütüne vergilendirilmiş serbest pazar istiyoruz", "Tütüne hürriyet" yazılı dövizlerle yetkililere seslendi.

Bafra'da 40 bin dekar alanda tütün üretimi yapılıyor. Tütün üreticileri, ürettikleri tütünü sözleşmeli olarak değil serbest pazarda satılması için yetkililerden yardım bekliyor. Ovada üretilen diğer ürünler gibi ürünlerini pazarda satmak isteyen Ortadurak Mahallesi'ndeki tütün üreticileri Karadeniz'in en kaliteli tütününü ürettiklerini, buna karşılık fiyatların düşük olmasından dolayı para kazanamadıklarını dile getirdiler.

Tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu söyleyen üretici Zekayi Yiğit, "Şu anda fiyatlardan memnun değiliz, maliyet çok yüksek. Mazotun 4 lira 50 kuruş olması, gübrenin 90 lira olması bizi memnun etmiyor. İşçiyle yapıldığı için 5 liraya kırıyorlar, 5 liraya diziyorlar, bunun da 10 lira maliyeti var. 10 lira da çapa ile dikim olunca toplam maliyeti 20 lirayı buluyor. Biz 17 liraya sözleşme yaptık. Bunu da böyle vermekte zorundayız. Biz onun için serbest pazar istiyoruz. Serbest pazarda domates veya biber herhangi bir mahsulün satılması gibi biz de bu mahsulümüzü pazarda satmayı düşünüyoruz. İnşallah devlet büyüklerimizden bir gün önümüzün açılacağını bekliyoruz. Biz şu andaki paket üzerine gelirse 1 kilo tütünden 50 paket yapıyor. Biz bunun 3 paketine razıyız. 30 liraya razıyız. Bize şu anda 50 paketten 2 paketini vermiyorlar. Biz istiyoruz ki 50'de 3 paket hakkımız olsun. Karadeniz Bölgesi'nde de en kaliteli tütünü biz üretiyoruz. Kırsal kesimde su olmadığı için tütün haricinde hiç bir şey olmaz. Tütünden sonra buğday yapıyoruz, onu da yiyebileceğimiz kadar. Büyük bir arazimiz yok" dedi.

Recep Dere, "Tütün para etmiyor. 3-4 tane tüccarın elinde. Hepsi de bir biriyle anlaşmalı şirketler. Tütün fiyatını yükseltmiyorlar. Üretici bu durumda yalnız kalıyor. Serbest pazar olmadığından, tütünümüzü dışarı pazarlayamadığımızdan tütünümüz para etmiyor. Anlımızın terinin karşılığını almak istiyoruz" diye konuştu.

Şaban Ak, "Tütünde serbest piyasa istiyoruz. Tüccarlardan kurtulamıyoruz. 17 liradan 18 liradan yukarıya veremiyoruz. Devletimiz buna bir el atsın, çare düşünsün biz bunu istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Hasan Ak isimli üretici ise "Sulu tarım arazisinde olan da tütünü 17 liraya veriyor, kırsal kesimde olan da 17 liraya veriyor. Ovada sulama sitemi var. Orada verim daha yüksek oluyor. Kırsalın tütünü daha kaliteli ve dayanıklı olur" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Zarar En Kısa Sürede KarşılanacakÖnceki Haber

Zarar En Kısa Sürede Karşılanacak

Bursa’da dolu yüzlerce kuşu telef ettiSonraki Haber

Bursa’da dolu yüzlerce kuşu telef etti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar