Şekerbank

Turunçgil Bahçelerinde EKÜY Çalışmaları Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Turunçgil Bahçelerinde EKÜY Çalışmaları Başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2010 yılında uygulamaya konulan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) proje çalışmaları Aydın ilinde turunçgil ve incir bahçeleri ile açık alanda domates yetiştiriciliğinde yürütülmektedir. EKÜY projelerinin amacı; İl ve İlçe Müdürlüğündeki teknik elemanlar ile proje dahilindeki üreticilerin koordineli olarak çalışmalarını sağlamak ve en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerini gerçekleştirmektir. Ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmeleri amaçlanmıştır.

Bunların sonucunda kalıntı sorununun arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak gerek iç piyasada gerekse yurtdışına ihraç edilen ürünlerde kalıntı problemini ortadan kaldırılarak tarımsal ürünlerimize olan güvenin artması temel olarak hedeflenmiştir.

Turunçgiller Aydın'da, 82.929  ton olan üretim ile, 53.100 da alanı kaplamaktadır (2015 Yılı, TÜİK). 2016 yılı Turunçgil EKÜY çalışmaları ise 5 ilçede 29 köyde 406 üreticiye ait olan 1258 bahçede 14127 dekar alanda planlanmış olup, bu alandan elde edilmesi beklenen tahmini üretim miktarı ise 52868 ton'dur. Çalışmalara Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke ve Sultanhisar ilçelerinde yeni proje bahçelerinin seçimleriyle başlanmıştır. Seçilen bahçelere EKÜY bayraklarının asılması ve üreticilere EKÜY uygulama defterlerinin dağıtımı başlamıştır.

Bu proje kapsamında arazilerin bulunduğu köylerdeki tarım danışmanları ile Aydın İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanları planlanan iş akışına göre gerekli zamanlarda bahçe kontrollerini yaparak, gerek yetiştiricilik gerekse mücadele konularında üreticilere yapmaları gereken uygulamalar konusunda teknik bilgiler vermeye devam edeceklerdir. Ayrıca proje bahçelerinden hasattan önce İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü elemanlarınca ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılmak üzere alınacak meyve numuneleri ilgili laboratuarlara gönderilerek pestisit kalıntı analizlerinden geçirilecektir. Bu analizler sonucunda ürünleri ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkan üreticilere 2016 yılı ''Entegre Mücadele Üretici Sertifikası'', ürünlerine ise ''Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası'' verilecektir.

Ayrıca üretim sezonu sonunda üreticilere proje bahçelerinden pazara sunulmak üzere hazırlanan ürünlerine yerleştirilmek üzere; entegre ürün logolarının dağıtımı da yapılacaktır. Logolu ürünler tüketicilerde güven uyandıracağı için taleplerin artacağı, proje kapsamındaki üreticilerinde bu sayede yüksek kazanç sağlayacakları hedeflenmektedir. Böylece sağlıklı ve kaliteli olan tarımsal ürünlerle marka haline getirilecektir.   

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Arazilerinde Mülkiyet Devir İşlemleri Bilgilendirme Toplantısı YapıldıÖnceki Haber

Tarım Arazilerinde Mülkiyet Devir İşleml...

Ceviz Yetiştiricilerine Yönelik Budama Eğitimi VerildiSonraki Haber

Ceviz Yetiştiricilerine Yönelik Budama E...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar