Kırşehir’de yaklaşık 500.000 dekar alana nohut ekilirken, bu yıl nohut ekimiyle birlikte ciddi manada nohut rekoltesinde artış gözleniyor.
Nohut üretiminde Türkiye’nin toplam nohut üretiminin yaklaşık %10’nunu Kırşehir'in karşıladığını belirten Gıda Tarım ce Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin; “Ülkemiz Baklagil bitkilerinden olan nohut üretiminde gerek üretim açığı, gerek piyasa fiyat endeksi gerekse ihracatçı ülke konumunda olması sebebiyle son yıllarda İlimiz başta olmak üzere ülke genelinde ciddi artış göstermiştir. Bakanlığımızda bu konuda NAD ( Nadas Alanların Daraltılması ) projesiyle bu üretimdeki artışı desteklemiştir.
2018 üretim sezonu içerisinde ilimizde takriben yaklaşık 500.000 dekar alanda nohut üretimi yapılmaktadır. Bu alanlarda ekilen nohut çeşidi genelde Askan çeşididir. Hasadı da biçerdöverle yapılabilmektedir. Bu sene ilimiz, Türkiye’de nohut üreten iller içerisinde çok önemli bir yere geldi ve nohut ekiminden kaynaklı ciddi manada da bir rekolte artışı oldu. Biz Kırşehir olarak şuanda nohut üretiminde Ülkemiz üretiminin yaklaşık olarak %10’nunu karşılamaktayız. İnşallah çiftçimizin yüzü bu verimli ürünlerle gülecektir” dedi
Antraknoz’a karşıda çiftçileri uyaran İl Müdürümüz Kenan Şahin; İlimizde kurak geçen bir Nisan ayının ardından Mayıs ayında meydana gelen peş peşe yağışlardan sonra nohutlarda en fazla zarar meydana getiren Antraknoz hastalığı rastlanabiliyor. Bu hastalık etmeni 24-25 °C sıcaklık ve (%80-90) nem bulunduğu takdirde hastalık meydana gelme yayılma eğiliminde olur. Yoğun bulaşmalarda ise yapraklarda kuruma, saplarda kırılma ve kavuzda siyahlaşma şeklinde bazen %100’lere varan zararlara neden olabilmektedir.
Bu nedenle üreticilerimiz arazilerini sık sık kontrol etmeleri gerekmektedir. Hastalığın tespit edilmesi durumunda İl ve İlçe müdürlüklerimizden teknik destek alarak Antraknoz hastalığına karşı mücadele etmeleri önem arz ediyor.
Bu vesile ile tüm üreticilerimizin bol mahsullü ve bereketli bir yıl geçirmelerini diliyorum” dedi.
Yorum Yazın