Ankara Büyükşehir Belediyesinin ana sponsorluğunda düzenlenen "Anadolu Yetiştiriciler, Canlı Hayvan ve Çoban Fuarı" Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.
Sponsorluğunu Ankara Büyükşehir Belediyesinin yaptığı ve 3 gün boyunca sürecek olan "Anadolu Yetiştiriciler, Canlı Hayvan ve Çoban Fuarı'nın açılışı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. Hem büyükbaş, hem de küçükbaş birçok milli hayvan ırkının yer aldığı fuarda; Türkiye'nin dört bir tarafından gelen çobanların beraberinde getirdikleri hayvanlar ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Fuarda ayrıca kurulan platformda İbrahim Gün isimli Çoban, "Çoban Deklarasyonu" okudu.
"Her şeyin modası geçer ama tarımın modası geçmez"
Fuarın açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Anadolu Yetiştiriciler, Canlı Hayvan ve Çoban Fuarı'nın tarım hayatına hayırlı, uğurlu olması temennisinde bulunarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'e "çobanlara sahip çıktığı için" teşekkürlerini iletti. Bakan Çelik konuşmasında tarım ve hayvancılık sektörünün önemine dikkat çekerek, "Tarım öyle bir sektör ki, her şeyin modası geçer ama tarımın modası geçmez. Neden? Sabah kahvaltıya ihtiyaç var, öğlen yemeğe ihtiyacı var, akşam yemeğe ihtiyaç var. Bu sofraları kim şenlendirecek; alın terini tarlayla, toprakla buluşturan çiftçilerin gayretleriyle biz hayatı sürdürebiliyoruz. Bugün 10 milyon Suriyeliye sahip çıkmayan dünya 20 yıl içresinde 700 milyon insana nasıl sahip çıkacak. Bu neyi gösteriyor önümüzde gerçekten gıdaya ve suya erişimle ilgili yaşanacak büyük badirelerin bizi beklediğini gösteriyor. Onun için ülkemizdeki tarım alanları, tarım potansiyelini ve hayvancılığı kendi kedine yeterli olmanın yanında bizden beklentisi olan ülkeler ve insanlara da taşıyabilecek azim ve kararlılıkta, bilimin öncülüğünde bu sektörde çalışma yapmamızın zorunluluğunu sizlerle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.
"İnanıyorum ki bundan sonraki senelerde de yapacağımız bu fuar gelişerek devam edecek"
İlk defa böyle bir fuar gerçekleştirildiğini emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek de, "İlk defa gerçekleştirilen böyle büyük bir fuarda bakalım nasıl neticeler alacağız beraber göreceğiz" dedi.
Gelecek yıllarda da söz konusu fuarın yapılacağını belirten Başkan Gökçek, "İnanıyorum ki bundan sonraki senelerde de yapacağımız bu fuar gelişerek devam edecek ve Ankara kırsalına hizmet de o derece büyümüş olacak" açıklamasını yaptı.
Valilik bünyesindeki İl Özel İdaresi'nin yetkilerinin 2014 seçiminden sonra kanun gereği Büyükşehir'e geçtiğini hatırlatan Başkan Gökçek, bu tarihten sonra Büyükşehir Belediyesi'nin kırsala verdiği hizmetleri şöyle anlattı:
"Biz her alanda köylülerimize hizmet etmeyi şiar edindik. Şu ana kadar son 3 senede Kırsal Hizmet Dairesi, eski parayla söylüyorum 54 trilyon lira (milyon lira) para sarf etti. Bu paranın büyük bir kısmı, çiftçiye, köylüye yardım olarak, destek olarak gitti. Türkiye'nin en büyük arı kovan projesini biz gerçekleştirdik. 1400 çiftçimize 10 bin adet arılı kovan ve arıcılık malzemesi verdik. Artık Ankara'ya özgü bal üretimi başladı. Ankara'yı tam bir bal şehri yapmış olacağız. 752 yetiştiricimize damızlık koç ve teke verdik. Kırsalda işsizliği azaltmak için 92 genç çiftçimize 3 bin anaç koyun ve 1600 keçi desteğinde bulunduk. 8 kırkım makinesi hediye ettik. Kırkım eğitimi verdik. Ulusal Kırkım Şampiyonası düzenledik. 3166 çiftliğe 883 ton yem bitkisi dağıttık. 931 çiftçimize 67 bin 570 tane meyve fidanı dağıttık. 286 çiftçiye 89 ton kavuzsuz arpa dağıttık. Afetten zarar gören çiftçimize 698 ton tohum verdik. Ürün kalitesi artsın diye 243 çiftçimize 2 milyon 122 bin 410 adet sertifikalı sebze fidanı dağıttık, 320 çiftçimize iyi tarım sertifikası verdik. Süt tankı desteği ve biçme makinesi ile hizmetler verdik. 4 slaj paketleme makinesi aldık ve traktörlerle çiftçimizin 13 bin ton slajlık mısırını paketledik. 10 makineyle tarlalardan taş toplama hizmeti yapıyoruz. Tarıma uygun alanları Ankara'da çoğaltmaya çalışıyoruz. 12 balıkçımıza motorlu balıkçı kayığı aldık. 27 balıkçımıza da malzeme yardımı yaptık. Kırsal ilçelerimize 99 ortaokulda 4 bin 520 öğrenciye doğru beslenme eğitimi verdik. Okullarda küçük hobi bahçeleri kurduk. Kırsaldaki kadınlara ahşap şekillendirici modül kursu verdik ve meslek edinmelerini sağladık. Şimdi de bütün ilçelerimize kendilerini tanıtmaları için reyonlar verdik. 12 ilçemiz burada stant açtı."
Gökçek'e "Çoban Deklerasyonu" veridi
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik de konuşmasında, Başkan Gökçek ve eşi Nevin Gökçek'e, tarım ve hayvancılığa gösterdikleri ilgi ve desteklerden dolayı teşekkür etti. Konuşmaların ardından fuarların açılış kurdelesi kesildi. Başkan Gökçek ile Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven'e, Birlik Başkanı Nihat Çelik tarafından, çoban koyun heykelciği ve deri üzerine yazılmış "Çoban Deklarasyonu" takdim edildi. Açılış töreninin ardından, Başkan Gökçek ve Nevin Gökçek, fuar alanını gezdiler. Yetiştiricilerle sohbet eden Başkan Gökçek ve Nevin Gökçek, kuzuları kucaklarına alarak sevdiler.
Türkiye'de yetiştirilen birbirinden farklı ırklara ait büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sergilendiği fuar alanında, renkli görüntüler de ortaya çıktı. Özellikle Türkiye'ye özgü ırklardan oluşan çoban köpekleri, yoğun ilgi gördü.
"Futbol Oynayan Teke ve "En Güzel Koç" yarışmaları yapılacak
Öte yandan, üç gün boyunca sürecek Fuar boyunca bilgilendirici sempozyumlar, birbirinden farklı etkinlikler düzenleneceği, etkinlikler kapsamında; "En Hızlı Kırkım Gösterisi" ve "Futbol Oynayan Teke Gösterisi"nin yer alacağı, "Ulusal Kırkım Şampiyonası", En Güzel İnek", "En Güzel Akkaraman Koçu", "En Güzel Merinos Koçu" ve "En Güzel Ankara Tekesi" yarışmaları yapılacağı öğrenildi.
Yorum Yazın