Antalya, Manavgat ilçesi Çakır mahallesinde 2017 yılında tarım sektörüne yatırım yapan Öncel Grup, tropik sera yatırımları ile sektöre destek vermeye devam ediyor.
2017 yılında muz üretmek için modern sera inşaatıyla başladıklarını belirten şirketin yönetim kurulu başkanı Şevki Öncel; “Ticarete ilk olarak 1988 yılında Öncel Klima şirketimizle başladığımız yolda, Ticaret Odasında yapılan bir sunumda ülkemizin bereketli topraklarının değerlendirilmesi gerektiğinin söylenmesi üzerine tarım sektörüne yatırım yapmaya karar verdim”
Sektöre girmeden önce uzun araştırmalar yaptığını belirten Öncel; “Yenilenebilir enerji kaynağı kullanarak havadan-suya ısı pompalarıyla toplamda 170 dekar serayı 2 ay boyunca +12 c’ nin altına düşürmeyecek şekilde ısıttık. Bunun için sadece 12 bin lira değerinde elektrik enerjisi harcadık. Çevreye karbondioksit ve benzeri zararlı gaz salınımı yapmadık. Bu şekilde çevreye duyarlı ve sağlıklı gıda üretiminin ilk aşamasını tamamladık” dedi.
Üretilen muzların işlenmesi için 2019 yılında 3 bin 500 m2 paketleme ve sarartma tesisini açtıklarını belirten Öncel; “Ülkemiz yeterli muz üretmediğinden muz sektörüne girerek dış ticaret açığını kapatmaya ve vatandaşlarımıza kaliteli yerli muz yedirmeyi hedefledik. Bugün ülkemizde üretilen 728 bin ton muzun %41’i 296 bin tonu Antalya’da üretilmektedir. İlk biz bu işe girdiğimizde çevremizde doğru dürüst bir tesis yoktu. Şimdi çevremiz muz seraları ile dolu. Önce biz inandık, başardık ve çevremize örnek olduk” dedi.
Ülkemizin tropik meyve ürünlerinde ithalatçı olduğunu belirten Öncel Grup yönetim kurulu başkanı Şevki Öncel; “Yatırım yaparken bir yandan Ar-Ge’ye de önem veriyoruz. Hangi tropik meyvelerin ülkemizde yetiştirilebilir, hangileri halkımızın ağız tadına uygun olur diye tropik meyve serası kurduk. Seramızda 25 çeşit tropik meyve bulunmaktadır. Araştırmalarımız sonucu ülkemize en uygun bitkileri yetiştirerek burada da dövizlerimizin içerde kalmasını sağlayacağız”
Tarıma 180 milyon liralık yatırım yapmalarına rağmen, destek ve kredilerin yeterli olmadığını belirten Öncel; “Son günlerde artan girdi maliyetlerinin üretimi zorlamakta ve maliyetler neredeyse 4 kat arttı. Enerji maliyetler çok yüksek. Bunun yanında naylon, sulama ve diğer tarım ekipmanlarında KDV oranı %1’e indirilmelidir. Özellikle gübre konusunda acil bir destek programı yapılmalıdır. Girdi maliyetleri yanında bu şartlar altında yatırım yapmak istediğimizde ise krediye ve bürokratik engelleri aşmakta zorlanıyoruz. İş süreçlerinin yatırımı yapmak isteyenler için kolaylaştırılmalıdır” dedi.
Üretimlerini tüketiciye ulaşması için tropik sepeti portalını kurduklarını belirten Öncel; “Elimizden geldiğince üreticiden tüketiciye zincir halkasını azaltarak vatandaşlarımızın tropik meyvelere ulaşmasını sağlamak için www.tropiksepeti.com internet sitesini kurarak halkımıza sağlıklı gıdayı ulaştırmaya çalışıyoruz. Tüketiciler buradan benzersiz tropik meyvelere ulaşabilirler” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın