Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hayvanlardan insanlara temas yolu ile geçen şarbon vakalarının en fazla görüldüğü ülkelerden biri de Türkiye. Görülme sıklığı azalsa da şarbon hala endemik bir hastalık olma riskini sürdürüyor.
Türkiye'nin Kurban Bayramı öncesi Brezilya'dan aldığı büyükbaş hayvanlarda şarbona rastlanması son yıllarda unutulan bulaşıcı hastalık riskini yeniden gündeme taşıdı. Kurbanlık olarak satılmak üzere ithal edilen hayvanların yarısı şarbon sonucu telef oldu.
Büyükbaş hayvanlara ait etler imha edilse de şarbonun ne kadar alana yayıldığı bilinmiyor.
Çoğunlukla deri şarbonu olarak görülen hastalığa karşı hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar ve veterinerler birinci derece risk grubunu oluşturuyor.
Gelişmiş ülkelerde hayvan şarbonu az sayıda görülse de daha tehlikeli olan 'insan şarbonu' vakaları oldukça nadir.
1990'lı yıllardan bu yana yüzlerce vakanın görüldüğü Türkiye'de en çok insan şarbonuna Doğu Anadolu'da rastlandı.
Kaynak: Ankam
Özellikle yaz aylarında tehdit oluşturan şarbon, sıcak havalarda toprağın kuru olduğu dönemde rüzgarın da etkisiyle daha hızlı yayılıyor.
Şarbon hastalığının yeniden ortaya çıkmasında yurt dışından kontrolsüz şekilde hayvan ithal edilmesinin de payı olduğunu belirten Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesinden Prof. Türker Savaş, şarbonun özellikle ithal edilen hayvanlarda görülmesinin sıkıntı oluşturduğunu söyledi.
Şarbon hastalığı Batı Avrupa ülkelerinde nadiren görülen bir hastalık. Avrupa'da resmi kurumların verilerine göre 2011 - 2015 yılları arasında tüm Avrupa Birliği ülkelerinde 30 şarbon vakası görüldü. Şarbon hastalığı genellikle deri şarbonu olarak kendini gösteriyor. Bu durumda şarbon bulaşıcı hayvana dokunma yoluyla geçebiliyor.
Her yıl ortalama 20 bin ila 100 bin arasında şarbon vakasının ortaya çıktığı tahmin ediliyor.
Eroin kullanıcılarında şarbon
2009 yılından sonra Avrupa'da eroin kullanıcılarında da şarbona rastlandı. Avrupa Hastalıkları Önleme Ajansı'nın raporlarına göre 2009 yılından önce eroin kullanıcılarında 1 vaka görülürken bu sayı sadece İskoçya'da 2010 yılında 119'a yükseldi. Aynı yıl içerisinde 'bakterili eroin' bağlantılı vakalara Almanya ve İngiltere'de de rastlandı. 2012 ve 2013 yıllarında ise 'injeksiyonel şarbon' adı verilen vakalar Danimarka, Fransa, İngiltere ve Almanya'da rapor edildi.
2009 yılından sonra Avrupa ülkelerinde eroin kullanan kişilerde 26'sı ölümcül olmak üzere 70 şarbonlu vaka kayıt altına alındı.
Yorum Yazın