Türkiye'nin hem üretiminde hem de ihracatında dünya lideri olduğu kuru incir, en gelişmiş teknoloji...
Türkiye'nin hem üretiminde hem de ihracatında dünya lideri olduğu kuru incir, en gelişmiş teknolojilerle mor ışık altında aflatoksin kontrolünden geçiriliyor, bu zehirli maddeden ari, sağlıklı ürünler, paketlendikten sonra hem yurt içinde hem de yurt dışında tüketime sunuluyor.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında Ekonomi Bakanlığının onayıyla hayata geçirilen "İnsan Sağlığı İçin Risk Oluşturan Aflatoksinli Kuru İncirlerin İmhası Projesi" çerçevesinde 16 yıldır kuru incirde aflatoksin kontrolü yapıldığını söyledi.
Aflatoksin kontrolünün işletmelerin kendi bünyelerindeki karanlık odalarda, mor ışık altında, X-ray, lazer gibi dünyanın en gelişmiş teknolojileriyle yapıldığını anlatan Celep, bu zararlı maddeyi içerdiği tespit edilen ürünlerin imha edildiğini, sağlıklı ürünlerin ise hem iç hem de dış piyasaya sunulduğunu anlattı.
Aflatoksinli incirlerin imha edilmesi işleminin çimento fabrikalarında, çevreye zarar vermeyecek şekilde, yakma suretiyle gerçekleştirildiğini dile getiren Celep, imha ettikleri ürün miktarının her yıl mahsule bağlı olarak yüzde 0,8-1 arasında değiştiğini bildirdi. Celep, "Geçen yıl 65 bin tonluk ihraç ürününün yaklaşık 600-650 tonunu imha ettik. Bunlar ne iç piyasaya ne de yurt dışına sunulmaz." diye konuştu.
Celep, "Dünya pazarında hem kalite hem de miktar ve gelir anlamında bir numarayız. Pazarlarımız da gittikçe genişliyor. Mesela Çin çok spesifik bir pazar, büyük bir potansiyel. Asya-Pasifik ve Amerika'da ürünün sağlıklı olması nedeniyle potansiyel artıyor." dedi.
Türkiye’nin dünyanın lideri konumunda olduğu bu üründe sektörün daha fazla büyüme potansiyelinin bulunduğunu söyleyen Celep, "İncir üretim sahalarını daha da genişletmek hedeflenmeli ve yatırımcının önü açılmalı." ifadesini kullandı.
- En doğal meyvelerden biri
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren ve çok sayıda ülkeye kuru incir ihracatı yapan bir işletmenin müdürü Emrah Yaşar da incirin dalında ilaçlanamayan meyvelerden olduğunu belirterek, "Su, tarım ilacı, hormon mümkün değil kullanılamaz. Dolayısıyla en doğal meyvelerden biri." dedi.
Kuru incirin en önemli sorunlarından birisinin yeteri kadar kurumama nedeniyle oluşan ve aflatoksin adı verilen zehirli maddeler olduğuna işaret eden Yaşar, aflatoksinle mücadelede de önemli başarılar elde edildiğine dikkati çekti. Yaşar, şunları kaydetti:
"İncir işletmemize gelir gelmez ilk olarak karanlık odada UV (mor ötesi) ışık altında kontrolden geçiriliyor. Burada görmek istediğimiz, yeşil renk verip vermemesi. Yeşil renk veriyorsa aflatoksin var demektir. Biz bunları tek tek ayıklıyoruz ve ayıkladığımız bütün kötü, yani aflatoksinli incirler imha edilmek üzere ayrı bir depoya alınıyor. Bu imha sürecini de Ege İhracatçı Birlikleri organize ediyor. Seçilen iyi incirler sırasıyla boylanıyor, yıkanıyor, seçilip ayıklanıyor ve paketlenip ihraç ediliyor."
Yaşar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tesislerin denetlediğini, aflatoksinli ürünlerin ayıklanıp imha edilmemesi durumunda firmalara, kapatmaya varan ağır yaptırımlar uygulandığını bildirdi.
Emrah Yaşar, bu sezon kur incirde kaliteden dolayı yurt dışından geri gönderilen ürün olmadığını da sözlerine ekledi.
Yorum Yazın